Glutenvrije producten in het normale schap?

niet in het glutenvrije schap

Veel nieuwe glutenvrije producten staan in het normale (glutenvolle) schap.
Goede ontwikkeling, want glutenvrije producten worden normaler?
Of slechte ontwikkeling, want glutenvrije producten zijn moeilijker te vinden?

De glutenvrije bakmixen van Koopmans, de pasta's van Grand'Italia, de soesjes van de AH, het brood van Genius, het brood van Yam, de koekjes van Verkade, de linzenpasta van More than Pasta en nu ook de koek van Peijnenburg. Allemaal liggen ze niet meer in het glutenvrije schap, maar juist tussen de normale producten.

Goede ontwikkeling?

In sommige andere landen is het heel normaal. In Nederland was dat nog niet. Maar sinds kort gebeurt het steeds vaker. Ik vind het geen goede ontwikkeling. De producten worden toch niet door niet-glutenvrije mensen gekocht, omdat ze veel duurder zijn dan de normale. En wij wel-glutenvrije mensen moeten extra lang zoeken. Laat staan mensen die voor ons een koekje bij de koffie willen halen.

Daarnaast moet je natuurlijk weten dat die koekjes/pasta/pannenkoekenmix er is. Want zeg nou zelf: Hoe vaak ga jij voor het koekjesschap staan en alle verpakkingen lezen? Dat is toch veel te deprimerent! Er liggen hooguit 4 soorten glutenvrij koekjes tussen al die glutenvolle koekjes (bitterkoekjes, mergpijpjes en 2 soorten haverkoekjes van Verkade).
Toen ik op vakantie was, was ik blij dat ik maar bij 1 of 2 schappen hoefde te zoeken. Als ik bij iemand op bezoek ga, is het ook makkelijk als hij maar naar 1 schap hoeft voor de glutenvrije boodschappen.

Wat vind jij?

10 antwoorden naar “Glutenvrije producten in het normale schap?”

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het glutenvrije schap niet vervelend, ik vind het handig. Alle vervangers liggen bij elkaar en ik kan in 1 oogopslag zien of er iets nieuws is. Ook als iemand iets voor mij in huis wil halen is het heel makkelijk.

 2. Persoonlijk zou ik graag een gangpad vol glutenvrije producten willen hebben, maar ik snap dat supermarkten anders denken. Het is even omschakelen dat je weer van ouds de hele supermarkt door moet. Het zou wel fijn zijn als ze dan bij de glutenvrije producten een opvallende kaartje bij het product hebben hangen zodat het wel opvalt dat het om een glutenvrij product gaat.

 3. Ik vind het erg onhandig want ik zoek me nu een breuk naar glutenvrije producten. Het is natuurlijk wel goed dat glutenvrij steeds normaler wordt en het assortiment uitgebreider. Vindbaarheid is alleen dan ook wel belangrijk. Ik vind het idee van @Renske wel slim, gewoon een kaartje ervoor, of bij bijvoorbeeld een andere kleur prijskaartje zodat het wel opvalt. Als ik daar op kan scannen langs de gangpaden ben ik in principe genoeg geholpen.

 4. Ik ben het echt volstrekt oneens. Ik juich het toe dat de producten gewoon tussen de normale producten staan. Hooguit moet men net als in andere landen zorgen dat er een groen label op de schappen zit.

  Ik heb niets met een schap ‘speciale voeding’ tussen de tandpasta en de medicijnen. Zo speciaal ben ik namelijk niet. Ik ben een normaal mens met Coeliakie. En ik wil net als anderen gewoon een gezellig rondje door de winkel maken. Heerlijk!

  En eerlijk gezegd denk ik dat producten in dit schap ook veel meer verkopen.

  • Ik ben het eens met Gerry want coeliakie wordt wat mij betreft pas echt geaccepteerd in de maatschappij als er geen speciaal schap meer nodig is en dat alle producten gewoon tussen hun glutenvolle tegenhangers liggen. Zoals Gerry het heeft over de ‘speciale voeding’, zo voel ik dat ook. Coeliaken zijn toch niet anders dan andere mensen?

 5. Zelf vind ik het ook geen probleem als glutenvrij op de gewone schappen staat. Je weet toch wel snel waar het staat als er een nieuw product is. Het is net zoiets als de chocolade van Verkade, daarvan weet je ook snel waar die ligt. In Amsterdam is er de Landmarkt. Deze heeft ook glutenvrij overal verspreid staan alleen met een groen kaartje erbij. Heel handig.

 6. Ik ben vooral erg blij met de ontwikkelingen qua glutenvrij! Maakt me niet zoveel uit dat ik tussen de glutenvolle producten moet zoeken. De glutenvrije producten die alleen volgens ingrediënten glutenvrij zijn liggen toch ook niet allemaal samen, dan moet je toch ook etiket per etiket lezen of het wel glutenvrij is?

  Reactie van Hella, ‘groen kaartje erbij’ lijkt me idd best handig. Zou dus van mij best mogen, maar verder maak ik me er niet druk om. Zorgen genoeg in de wereld om me wel druk om te maken… 😉

 7. Ik vind het best fijn als de tv spullen tussen de ‘gewone’ spullen staan, mits ik weet dat ze bestaan, want anders loop ik er zó voorbij. Maar dankzij de verschillende blogs word ik er gelukkig wel op gewezen dàt ze bestaan en in welke supermarkt ze te verkrijgen zijn.
  Volgens mij kopen ook niet-coeliaken deze producten om ze uit te proberen. Want ‘dankzij’ de hype zijn ze gezond, toch? 😉
  Ik las trouwens net een blogbericht terug van jou met de brief aan Peijnenburg of ze niet ook gv ontbijtkoek willen maken. Namens gv-ontbijtkoek-minnende medelanders van harte bedankt ? want ze hebben naar je geluisterd.

 8. Pingback: Glutenvrije producten in het normale schap | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*