Glutenvrije vakantie

Over 3 dagen begint het gewone leven weer. Over 3 dagen moet kleuter weer naar school, peuter naar het kinderdagverblijf en wij aan het werk. Nu hebben we nog 3 dagen om de was te doen, op te ruimen en na te genieten van de vakantie. Want wat wat die heerlijk, onze vakantie!

We hebben bijna 3 weken gecampeerd in Duitsland. Eerst bijna 2 weken in de Eiffel en daarna nog een weekje (samen met mijn broer en zijn gezin) in de Hartz. Mooi weer, mooie omgeving, lekker struinen op de campings, wandelingetjes in de omgeving en mooie dingen bezoeken (kasteel, dierentuin, ruine, dorpje, treintje).

Maar deze blog gaat niet over vakantieverhalen. Deze blog gaat over glutenvrij. Hoe was onze glutenvrije vakantie?

Kippenfeest

Op een avond komt een mede-campingbewoner vertellen dat zij kip gaan braden. Of wij mee doen.
Het blijkt een groot festijn: Bijna alle campingbewoners doen mee. De kip en de vers gevangen forel roosterden boven het vuur. En er was een tafel vol met salades e.d.
Dat is het voordeel van een camping: de meeste salades hadden geen dressing 😉
Ik pakte snel een bordje voor Mirthe en voor mij, voordat er kruisbesmetting met het brood kon ontstaan. (Natuurlijk kan er bij het bereiden kruisbesmetting ontstaan zijn, maar dit risico nam ik). Ik zette Mirthe aan een lange tafel en vertelde het jongetje naast haar dat hij niet met zijn vingers aan haar brood mocht zitten. Het bleek dat dit jongetje een kindje met coeliakie in de klas heeft, dat hij weet hoe het werkt. Hij heeft Mirthe (en haar eten) goed beschermd <3.

Fruitreepje

We maakten een prachtige wandeling door de omgeving. Langs de beek, door een bloemenwei, de (leistenen) berg op en door het bos weer terug. Onderweg aten we een lunch, met een fruitreepje. (In een volgende blog zal ik melden wat wij op vakantie meenamen als lunch. Want brood in je rugzak blijft weinig van over…). Na een paar happen vertrouwde ik dit fruitreepje toch niet en las ik de ingredienten: gerst…
Ach, het was zo weinig dat we er wel geen last van zouden krijgen?
Terug op de camping voelde ik me niet lekker. Onderweg naar de wc kon ik nog net een andere moeder instructies geven. Mirthe was in slaap gevallen in de rugdrager en had gelukkig nergens last van. Maar terwijl ik op de wc zat (diarree en overgeven) hoorde ik dat zij wakker was geworden en hartstochtelijk om mama huilde…

Na 2 keer overgeven en een uurtje slapen was ik weer 'de oude'. Al ben ik wel 2 dagen nog een beetje gammel geweest.
 

Gezamlijke maaltijden

Op de camping in de Eiffel wordt een aantal dagen per week gekookt voor de gasten. Een gezamelijke maaltijd aan lange tafels in de tuin. Wij hebben 2 keer mee gedaan. De eerste keer was geen probleem. Champignonnesoep (die voor ons vervangen werd voor heldere groentesoep), kip met daarbij aardappeltjes, groentes en spekjes uit de oven en chocolademouse toe. Mmmm!

De 2e keer was iets ingewikkelder, want dat was pasta. Maar ook dit heeft de kok perfect opgelost: Om kruisbesmetting tegen te gaan, kregen wij een dienblad met daarop de sausjes, parmasaanse kaas, salades (de pasta zelf had ik zelf aangeleverd).
Als voorafje kregen Mirthe en ik een grote terrine met gazpacho. En als nagerecht kregen we ijs.
Mmmm!


 

Sate

Op de volgende camping (in de Hartz) komen we laat aan. Hier kan je simpele maaltijden krijgen. In overleg met de kokkin besluiten we voor gebakken aardappeltjes, sate zonder kruiden en saus en salade zonder dressing.
Ik krijg een sateetje, maar deze is wel gekruid. Ik vraag wat er op zit: Ketjap en sambal, daar kan toch geen gluten inzitten? Tja, Weisemeel…
Als vervanger vraag ik een gebakken ei. Het wordt een omelet (die Mirthe niet eet, want ze wilde een gebakken ei).
Ach ja, ze doen hun best. En ik heb m'n buik weer vol.

Stationnetje

We willen met de stoomtrein naar Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland.
Om de tijd te overbruggen (en onze magen te vullen) lunchen we in de stationsrestauratie. Mijn broer eet een vegetarische champignonnen-pasta. Manlief eet een uitgebreide uitsmijter. De kinderen en ik eten frietjes.
Lekker. Maar ik denk dat ik ook goed zo'n uitsmijter (zonder brood) had kunnen krijgen. De eigenaresse wist goed wat glutenvrij is.
Overigens, met het treintje zijn we niet geweest. Dat was te duur (96 euro voor 3 volwassenen, voor ca. 7 kilometer rijden…).

Diversen:

 • Mirthe kreeg een snoepje aangeboden van een ander kindje. Ze keek mij aan: 'Die mag ik niet, he mama?'
 • Eva en Mirthe zijn aan het spelen met het jongetje van de camping. Zijn moeder wil de kinderen een rijstewafel geven (met chocola). Maar voordat ze dat doet, vraagt ze eerst aan mij of Mirthe die mag hebben.
 • Heerlijk glutenvrij ijsje in Cochem bij de Italiaan.
 • Glutenvrije paprika-chips bij bijna elke supermarkt te koop!
  Overigens viel het glutenvrije assortiment van de supermarkten mij tegen. Duitsland had een aantal jaar geleden een veel beter assortiment dan Nederland. Maar Nederland is de laatste jaren goed vooruit gegaan (terwijl Duitsland stil bleef staan).

 

En jullie? Hebben jullie een goede, glutenvrije vakantie gehad?

7 antwoorden naar “Glutenvrije vakantie”

 1. Volgens mij heb je net de verkeerde supermarkt(en) getroffen. Het aanbod is ook nog evens per plaats verschillend, maar in de meeste (grotere) supermarkten is veel glutenvrij te krijgen. En de DM (drogist) heeft ook een behoorlijk aanbod. Maar je hebt gelijk dat Nederland qua aanbod met een inhaalslag bezig is.

 2. Pingback: Glutenvrij camperen | Ik ben glutenvrij

 3. Op onze camping http://www.leclapas.fr in Zuid Frankrijk houden wij rekening met je allergie of die van je kind. We zijn een hele kleine camping met een héééél klein restaurant en daardoor heel flexibel. Onze eigen dochter heeft een lactose en soja allergie, dus we kennen het probleem en het klappen van de zweep! We bakken speltbrood en brood zonder gluten (af) op verzoek. Weet je dat er in Frankrijk ook croissants zonder gluten te krijgen zijn? En we bakken ook  pizza's met een bodem “sans gluten” en op verzoek zonder lactose! Zie je het al voor je? Deze vakantie eet iedereen een lekker croissantje 's morgens, en 's avonds ook pizza voor je kind dat echt geen tomaat of kaas mag hebben!

  We weten ook dat sommige allergiên zo ernstig zijn da er absoluut geen fouten gemaakt mogen worden. Bij twijfel zullen we dat dus zeker aan je melden En als je wilt kom je gewoon in de keuken naast me staan om te controleren dat er echt niets fout gaat 🙂 

  .

 4. Pingback: #wijbloggenglutenvrij: extra (glutenvrij) verwend worden op vakantie | Ik ben glutenvrij

 5. Pingback: Lijst: Glutenvrij op vakantie | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*