glutenvrije zomervakantie

eten bij vrienden 2Het is al weer een tijdje geleden. Onze zomervakantie. School is weer begonnen, wij zijn weer met werken gestart. Maar wat was die heerlijk, onze vakantie!

We hebben 1 week gekampeerd in Italie (Lago Maggiore) en daarna nog ruim een week in Duitsland (Eiffel).

Uitslapen, beetje zwemmen, mooie wandelingen maken, leuke uitjes en natuurlijk lekker eten. Hoe ging dat, glutenvrij eten op vakantie?

Voorbereiding

De camping in Duitsland zijn we vorig jaar geweest. Wij kennen daar de omgeving en waar we glutenvrij kunnen halen. Dus daar had ik weinig voorbereidingen. Winkels in de Eiffel waar je goed glutenvrij kunt krijgen zijn:

 • Rewe en Edeka in Daun
 • Real in Wittlich
 • Globus in Zell
 • Rewe Cochem

Italië schijnt een glutenvrij walhalla te zijn. Maar voor de zekerheid printte ik de dieetvertaling, nam de dieetpasjes mee en zocht ik naar ervaringen van andere mensen (op het coeliakieforum) en printte ik een lijst met glutenvrije restaurants van de Italiaanse coeliakievereniging.

 • In Stresa (leuk stadje met kabelbaan de berg op) een heerlijk ijsje bij een IJssalon gekocht met apart verpakt gv ijshoorntje…aanrader;)
 • De Ipercoop of Esselunga in Stresa is geweldig;  gv cornetto's, broodjes, op al t verse vlees staat het duidelijk vermeld: 'senza glutine".
  Toen onze oudste jarig was, konden we zelfs kiezen uit  ongeveer 10 glutenvrije gebakjes/taartjes, gewoon vers in de supermarkt!!!!
 • In Verbania zit een grote supermarkt met glutenvrije artikelen: Esselunga.
 • In Verbania zit een speciale winkel.
 • Verbania, restaurant/bar Edenatura gecertiviceerd door vereniging: Monte Cimolo in Vignone (Via Bee 1), is een net en betaalbaar restaurant waar je glutenvrij kunt eten. Als je glutenvrije pizza wil eten moet je voor 18.00u contact met hen opnemen. Wel altijd glutenvrije pasta's en ijs in voorraad

Onderweg

Omdat we de weg van Nederland naar Italie te lang vinden, wilden we onderweg overnachten in een hotelletje. Via Glutenvrij op Pad vond ik een adresje vlak boven Zwitserland om te overnachten: Ottshotel in Weil am Rhein. Volgens hen hebben ze daar zelfs glutenvrij ontbijt! Helaas, ze hadden geen kamers vrij (en van glutenfrei had ze ook nog nooit gehoord).

Wij gingen door naar een hotelletje waar Erik vroeger regelmatig kwam: Rebstock
We hebben hier 's avonds heerlijk gegeten. De keuken snapte goed wat glutenvrij inhoud. De bediening helaas niet allemaal: Mirthe kreeg een ijsje met een koekje er in. Ze snapte niet dat Mirthe het ijsje nog steeds niet mocht eten, toen het koekje er uit gehaald was.
Bij het ontbijt hebben we ons tegoed gedaan aan eieren, vleeswaren, fruit en yoghurt.

Boodschappen

De meeste dagen (in zowel Italie als Duitsland) hebben wij zelf gekookt. Wij hadden een krat met glutenvrije artikelen mee, maar hebben daar natuurlijk ook boodschappen gedaan.

In de supermarkt in het dorp (Cannobio) is een glutenvrij schap. Geen dingen die ik niet kende en geen dingen die ik nodig had. Hier heb ik dus niets gekocht.
Er is ook een nieuwe reformwinkel, in de Via A. Giovanola. Hier hebben ze een goed glutenvrij assortiment. Maar ook hier heb ik niets gekocht.

In de supermarkt een eindje verderop (de Esselunga in Verbania) was een groter assortiment. Wij kochten er ciabatta’s en wraps van Schar, muesli, pasta, een glutenvrij taartje en vissticks.

<foto's>

En in Duitsland kochten we bij de kleine Edeka in het dorp de ciabatta’s van Schar.

Maar het fijnste vond ik het marktje in Cannobio. Oh, als ik daar een goede keuken had gehad, wat zou ik dan lekkere gerechten kunnen maken! Nu gingen we weer verder met veel fruit en een lekkere worst.

markt italie

Gelateria

Italië staat natuurlijk bekend om z’n ijs. Bijna elke avond liepen we naar het dorp om een ijsje te halen bij de gelateria. Mmm!
Helaas hadden ze geen glutenvrije hoorntjes, maar we konden kiezen uit bijna alle smaken. En ze gebruikten keurig een schone lepel uit een schoon deel van de bak.

ijsje eten

Uit eten

Wij zijn 2 keer uit eten geweest: Een keer in Italie en een keer in Duitsland.

In Italie gingen we met vrienden naar hun favoriete pizzaria (hij komt uit Cannobio, zij uit Amersfoort, hun dochter is vriendin van onze oudste). Ze hadden helaas geen glutenvrije pizza. Maar wel glutenvrije patatjes (voor Mirthe) en voor mij een heerlijke zeevruchtensalade.

Op de camping in Duitsland wordt in het hoogseisoen elke avond gekookt. Als je wilt, kan je mee-eten. De eerste avonden waren lastig glutenvrij te maken. Maar de laatste avond aten we heerlijke zelfgemaakte patatten, zelfgemaakte mayonaise, zelfgemaakte appelmoes en gebakken kip. Alles helemaal glutenvrij, dus geen kans op kruisbesmetting. Het was erg lekker en vooral: Erg gezellig!

uit eten Duitsland uit eten Italie

4 antwoorden naar “glutenvrije zomervakantie”

 1. Pingback: Glutenvrij vakantie! | Ik ben glutenvrij

 2. Pingback: #wijbloggenglutenvrij: extra (glutenvrij) verwend worden op vakantie | Ik ben glutenvrij

 3. Pingback: Lijst: Glutenvrij op vakantie | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*