goed gesprek in de Xenos

Afgelopen zaterdag liep ik door de Xenos. Op zoek naar sint-cadeautjes. Ik ving een gesprek op tussen een klant en een verkoopster: “Deze adventkalender bevat gluten, mevrouw, want hier staat ‘noten’ op.”
Ik mengde me in het gesprek: “Geef maar aan mij, ik ben getraind in etiketten lezen en gluten opsporen.”
We hadden een leuk gesprek. Het bleek dat de vrouw een cadeautje zocht voor een meisje dat zij bijles geeft. Gelukkig zijn alle adventkalenders van de Xenos glutenvrij. Alleen op een aantal staat ‘kan sporen van gluten bevatten’. Als er geen gluten in de ingrediënten worden genoemd, eet ik dat gewoon. Zie mijn blog sporen.
Sint-cadeautjes kocht ik niet. Wel maïs-tortilla’s, en kleine vormpjes voor kleine cupcakes.
– En ik wil nog steeds eens zelf tortilla’s bakken… –

3 antwoorden naar “goed gesprek in de Xenos”

 1. Ik stond laatst ook bij deze wraps. Klopt dat hier sporen in kunnen zitten? Ik ben mezelf nog aan het testen dus altijd moeilijk of je zoieets neemt. Maar ik hoor niet bij de supergevoeligen heb ik alwel ontdekt. Hoe kijk jij tegen sporen aan, wat kan je me daarin adviseren?

  Alvast bedankt!

  • Hallo Laurien,
   Ik weet niet of deze wraps sporen van gluten bevatten. Ik heb eerlijk gezegd de ingredienten niet gelezen.
   Vorig jaar was bij de keuringsdienst van waarde, dat het opschrift ‘kan sporen bevatten van …’ veelal indekken van de fabrikant is. Het bleek dat producten met dit opschrift even veel (of even weinig) sporen bevatte als producten waar dit niet op staat.
   Zie mijn blog: https://ikbenglutenvrij.nl/?p=400

   Nu is de Keuringsdienst geen daadwerkelijk onderzoeksbedrijf, maar toch…

   Als op een product staat ‘kan sporen van gluten bevatten’ of ‘wordt geproduceerd in een fabriek waar ook gluten worden verwerkt’ dan eet ik het wel. Mits er geen gluten bij de ingredienten worden genoemd.
   Maar: Als op een product staat ‘bevat sporen van gluten’ dan eet ik het niet.

   Moelijk he? Succes met uitzoeken wat voor jou het beste werkt!

 2. Pingback: Maistortilla’s van de Xenos | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*