Pas op: Gusto d’Italia in Hoofddorp

Ik kreeg van een vriendin een cadeautje: Een mooi tasje met daarin glutenvrije artikelen. Ze had ze speciaal voor bij bij een traiteur gekocht. Lief!

Ze had ze gekocht bij een traiteur, waarover ik goede verhalen hoorde op Facebook. Een traiteur die zelf coeliakie heeft en veel lekkere glutenvrije artikelen verkoopt. Ze garandeerde mijn vriendin dat de artikelen 100% glutenvrij waren. Dat bleek niet zo…

Ziek van gluten

Ik at 2 soepstengels en een koekje. En niet veel later voelde ik me beroerd!
Overgegeven, gelijktijdig diarree en zo slap dat ik nauwelijks meer kon opstaan. Alsof ik van binnen helemaal uitgewrongen werd.
Na een uur was ik leeg, was het voorbij. Ik ben naar bed gestrompeld en heb ik lang en diep geslapen

gallery

De dag erna las ik de ingrediënten en googlede ik deze, omdat ze alleen in het Italiaans  op stonden:
Grissini alla pizza (soepstengels) – ingredient: farina di grano tipo ‘o’’ (tarwemeel), pomedoro in polvere, olio extra vergini di olive, sale. 
Penne di Farro (spelt)
Biscotti al kamut (con gocce di cioccolato)

Ik voelde me aardig bedonderd. Tarwe, spelt en kamut zitten barstensvol gluten!
Hoe kan zij dit voor '100% glutenvrij' verkopen?
 

Telefoongesprek

Ik belde de traiteur. Zij vertelde dat de een ‘ernstige vorm van coeliakie’ heeft. Dat zij alles eerst uit probeert voordat ze het in de winkel verkoopt. En dat zij twijfelgevallen ook altijd laat testen in een onafhankelijk Nederlands laboratorium.

Zij vertelde dat spelt en kamut van zichzelf geen gluten bevatten en dat er tegenwoordig ook glutenvrij spelt en kamut verbouwd wordt (net zoals haver).

Zij gaat de leverancier bellen en de producten nogmaals laten testen. Indien de producten inderdaad niet glutenvrij zijn, krijg ik (of mijn vriendin) restitutie van het betaalde bedrag en iets zelfgemaakt (gegarandeerd glutenvrij) lekkers.

Ik had al mijn twijfels bij de uitdrukking 'ernstige vorm van coeliakie'. Coeliakie is er niet in ernstige en minder ernstige vormen. Iedereen met coeliakie krijgt darmschade, als we iets van gluten eten. Alleen de ene heeft er (op korte termijn) meer last van dan de ander.
Daarnaast: glutenvrije spelt en kamut bestaat niet! Het zijn oude tarwe-gewassen en zitten bomvol gluten! Om van tarwe zelf nog maar niet te spreken … –

 

Achtergrondinformatie

Via het coeliakieforum kom ik in contact met iemand die de traiteur kent. Zij geeft mijn interessante achtergrondinformatie: "Ik heb daar laatst een gv workshop  gedaan. Toen vertelden ze dus dat ze idd ook af en toe gewoon brood eet en ijs met een hoorntje. En ook kwam het verhaal van de kamult en spelt naar voren  Ze is onder behandeling in zwitserland en daar zijn volgens haar de adviezen van de artsen anders dan in Nederland. Wat wij tijdens de workshop hebben gemaakt was trouwens wel gv maar toch merkte ik dat ik extra allert was."

Vervolg…

In juli krijg ik een mailtje met daarin de volgende belofte:

"Zoals telefonisch besproken, heb ik nogmaals een rapport gevraagd voor de producten die u van uw vriendin heeft gehad. Ook heb ik deze producten naar een onafhankelijk instituut gestuurd om deze ook in Nederland te laten controleren op gluten.
Zodra ik hiervan het rapport heb ontvangen zal ik weer contact met u opnemen."
 
Ik vraag nog verschillende keren om antwoord, maar krijg steeds een vraag om uitstel.
Eerlijk gezegd vind ik dit uitstel-gedrag onacceptabel. Het is toch duidelijk dat producten die tarwe, gerst en kamut bevatten niet glutenvrij zijn!
Maar ik wachtte nog tot het einde van de maand.
Nu is het september geweest, en ga ik waarschuwen tegen deze traiteur:
 
Koop niet bij Gusto d'Italia in Hoofddorp!