Ik kreeg van een vriendin een cadeautje: Een mooi tasje met daarin glutenvrije artikelen. Ze had ze speciaal voor bij bij een traiteur gekocht. Lief!
Ze had ze gekocht bij een traiteur, waarover ik goede verhalen hoorde op Facebook. Een traiteur die zelf coeliakie heeft en veel lekkere glutenvrije artikelen verkoopt. Ze garandeerde mijn vriendin dat de artikelen 100% glutenvrij waren. Dat bleek niet zo…
Ziek van gluten
Ik at 2 soepstengels en een koekje. En niet veel later voelde ik me beroerd!
Overgegeven, gelijktijdig diarree en zo slap dat ik nauwelijks meer kon opstaan. Alsof ik van binnen helemaal uitgewrongen werd.
Na een uur was ik leeg, was het voorbij. Ik ben naar bed gestrompeld en heb ik lang en diep geslapen
De dag erna las ik de ingrediënten en googlede ik deze, omdat ze alleen in het Italiaans op stonden:
Grissini alla pizza (soepstengels) – ingredient: farina di grano tipo ‘o’’ (tarwemeel), pomedoro in polvere, olio extra vergini di olive, sale.
Penne di Farro (spelt)
Biscotti al kamut (con gocce di cioccolato)
Ik voelde me aardig bedonderd. Tarwe, spelt en kamut zitten barstensvol gluten!
Hoe kan zij dit voor '100% glutenvrij' verkopen?
Telefoongesprek
Ik belde de traiteur. Zij vertelde dat de een ‘ernstige vorm van coeliakie’ heeft. Dat zij alles eerst uit probeert voordat ze het in de winkel verkoopt. En dat zij twijfelgevallen ook altijd laat testen in een onafhankelijk Nederlands laboratorium.
Zij vertelde dat spelt en kamut van zichzelf geen gluten bevatten en dat er tegenwoordig ook glutenvrij spelt en kamut verbouwd wordt (net zoals haver).
Zij gaat de leverancier bellen en de producten nogmaals laten testen. Indien de producten inderdaad niet glutenvrij zijn, krijg ik (of mijn vriendin) restitutie van het betaalde bedrag en iets zelfgemaakt (gegarandeerd glutenvrij) lekkers.
Daarnaast: glutenvrije spelt en kamut bestaat niet! Het zijn oude tarwe-gewassen en zitten bomvol gluten! Om van tarwe zelf nog maar niet te spreken … –
Achtergrondinformatie
Via het coeliakieforum kom ik in contact met iemand die de traiteur kent. Zij geeft mijn interessante achtergrondinformatie: "Ik heb daar laatst een gv workshop gedaan. Toen vertelden ze dus dat ze idd ook af en toe gewoon brood eet en ijs met een hoorntje. En ook kwam het verhaal van de kamult en spelt naar voren Ze is onder behandeling in zwitserland en daar zijn volgens haar de adviezen van de artsen anders dan in Nederland. Wat wij tijdens de workshop hebben gemaakt was trouwens wel gv maar toch merkte ik dat ik extra allert was."
Vervolg…
In juli krijg ik een mailtje met daarin de volgende belofte:
Eerlijk gezegd vind ik dit uitstel-gedrag onacceptabel. Het is toch duidelijk dat producten die tarwe, gerst en kamut bevatten niet glutenvrij zijn!
Maar ik wachtte nog tot het einde van de maand.
Pingback: 6 glutenfouten (+ nog 6) | Ik ben glutenvrij
Pingback: Onze 18 glutenfouten | Ik ben glutenvrij