Had Julius Caesar coeliakie?

julius-caesarTine schreef een mooi artikel over Julius Caesar op het coeliakieforum.
Ik mag het artikel over nemen.

Bron foto Pixabay

Had Julius Caesar coeliakie?

We kennen Julius Caesar vooral als machtig veldheer in het Romeinse Rijk, die leefde van 100 voor Christus tot 44 voor Christus. Sommige historische bronnen vermelden dat Caesar op latere leeftijd geplaagd werd door de 'vallende ziekte', wat we tegenwoordig epilepsie noemen. Hedendaagse neurologen vermoeden dat de epilepsie van Caesar werd veroorzaakt door een infectie met een parasiet, of door een beroerte. De Italiaan Fabio Imparato, verbonden aan de universiteit van Parma, en gespecialiseerd in cardiologie en maagdarmleverziekten, gooit het over een andere boeg. Hij vraagt zich af of Julius Caesar wellicht coeliakie had. Hierover schrijft hij in het recente nummer van Journal of Clinical Gastroenterology.

Welke klachten had hij?

Coeliakie kan gepaard gaan met neurologische klachten, en met andere auto-immuunziekten. Caesar had regelmatig last van hoofdpijn, later van epilepsie. En hij schaamde zich voor de kale plekken op zijn hoofd, vermoedelijk alopecia areata (een auto-immune huidziekte). Hij was ook depressief, had last van ‘moodswings’, en aan het eind van zijn leven kreeg hij nachtmerries. Dergelijke klachten kunnen voorkomen bij coeliakie, zelfs als er geen darmklachten zijn, schrijft Imparato. Volgens schattingen heeft 6 tot 10% van de coeliakiepatiënten last van dergelijke neurologische symptomen.

Ook qua uiterlijk leek Caesar op een coeliakiepatiënt: hij wordt in archieven beschreven als een man met een bleek gezicht, en een opvallend dun postuur. Op munten met zijn beeltenis heeft hij ingevallen wangen. Bekend is ook dat Caesar bleef zitten op momenten dat anderen opstonden om senatoren eer te bewijzen; hier zou zijn duizeligheid een rol in kunnen spelen.

coeliakie of beroerte?

Coeliakie is een aannemelijker verklaring voor zijn gezondheidsklachten dan een beroerte, schrijft Imparato, omdat Caesar helder van geest bleef en cognitief niet achteruit ging (bij een beroerte kan hersenschade ontstaan). Bovendien wordt het Mediterrane dieet als gunstig beschouwd voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten; dat iemand met een mediterraan eetpatroon een beroerte krijgt, ligt niet zo voor de hand. In de tijd van Caesar werd vaker dan voorheen brood en spelt gegeten; deze bronnen van gluten kunnen wel eens de verklaring zijn voor de gezondheidsklachten van Julius Caesar.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27306935
Mijn bron: Tine op het coeliakieforum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*