Hebikcoeliakie.nl ?

heb-ik-coeliakie

In Nederland hebben ongeveer 140.000 mensen coeliakie zonder dat ze het weten. Dat betekent dat zij ziek worden van gluten die in veel voedingsmiddelen zitten zoals brood, pasta, koekjes en sauzen.

Dat slechts 1 op de 6 mensen met glutenintolerantie wordt gediagnosticeerd, moet veranderen. Het is niet de bedoeling iemand een ziekte aan te praten, maar we willen graag die vele mensen bereiken die soms dagelijks (flink) last hebben van allerlei gezondheidsklachten.

Daarom lanceert de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) de diagnose-campagne hebikcoeliakie.nl.

Journalist Marga van Praag helpt mee om deze campagne voor ‘de meest onbekende volksziekte’ onder de aandacht te brengen.

De uiteenlopende, en soms vage symptomen, bij deze auto-immuunziekte maken het stellen van een diagnose namelijk vaak lastig. Denk aan (dagelijkse) buikpijn, opgeblazen buik, diarree of juist verstopping, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, minder eetlust, ondergewicht of juist overgewicht, bloedarmoede, depressie, botontkalking, gebitsdefecten, groeiachterstand bij kinderen, en soms miskramen.

Op de campagnewebsite praat Marga van Praag met coeliakiepatiënten en artsen, en kan er een zelftest gedaan worden. Er is een e-book over ‘Coeliakie in Nederland’, en er is speciale aandacht voor doelgroepen die een grotere kans op coeliakie hebben zoals mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom, mensen met diabetes type 1 en familie van iemand met coeliakie.

Tekst: Nederlandse coeliakie verening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*