Herpesvirus beschermt mogelijk tegen coeliakie

microscoop

Hoe coeliakie ontstaat, is nog niet bekend.
Wel worden steeds meer factoren uitgesloten die toch geen invloed hebben op het ontwikkelen van coeliakie: laten/vroege glutenintroducie, borstvoeding en nu wellicht ook dat coeliakie ontstaat door een virusinfectie?

Tine schrijft op het coeliakieforum:

"Een bekende hypothese luidt, dat coeliakie ontstaat op het moment dat iemand een virusinfectie doormaakt (bij iemand met de genen die horen bij coeliakie, die regelmatig tarwe eet). In deze grootschalige studie, onder 4.420 Rotterdamse kinderen (de Generatie R studie), is gekeken welke kinderen op de leeftijd van 6 jaar een herpesvirus hebben gehad, en of kinderen met coeliakie vaker een herpesvirus hebben gehad dan kinderen zonder coeliakie. In het bloed is te zien wie een herpesinfectie heeft doorgemaakt, zoals een koortslip of de ziekte van Pfeiffer. De onderzoekers analyseerden het bloed van de kinderen op coeliakie en op een herpesvirusinfectie. Wat blijkt: kinderen met coeliakie zijn minder vaak geïnfecteerd met een herpesvirus dan kinderen zonder coeliakie. Misschien veroorzaakt het herpesvirus geen coeliakie, maar helpt het juist coeliakie te voorkomen.

De Generatie R studie heeft al veel waardevolle informatie opgeleverd over coeliakie bij jonge kinderen; eerder werd bekend dat kinderen met coeliakie op de leeftijd van zes jaar gemiddeld een lager gewicht hebben en kleiner zijn dan kinderen zonder coeliakie. En in de baarmoeder groeien baby's van moeders met coeliakie -die niet weten dat ze coeliakie hebben en daarom nog gewoon gluten eten- minder goed dan baby's van gezonde moeders; de placenta van deze moeders is minder goed ontwikkeld en de baby's hebben een lager geboortegewicht.

J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2016 Feb 11. [Epub ahead of print] Herpesvirus Infections and Transglutaminase type 2 Antibody Positivity in Childhood: The Generation R Study.
Jansen MA1, van den Heuvel D, van der Zwet KV, Jaddoe VW, Hofman A, Escher JC, Fraaij PL, Hooijkaas H, van Zelm MC, Moll HA."

6 antwoorden naar “Herpesvirus beschermt mogelijk tegen coeliakie”

 1. Van kleins af aan Ernstige Koortslip aanvallen over hele lichaam en zelfs in ogen en mond. Zowat altijd wel een plekje ergens, bunnen een paar uur van tintel naar jeuk en blaas. Sinds GV en tarwevrijdieet nauwelijk meer aanvallen. Heel af en toe na dieet fout ! Dus er zal wellicht ook een andere link zijn.

  • Het moet nog verder onderzocht worden.
   En natuurlijk zijn er altijd mensen die een herpesfirus onder de leden hebben EN coeliakie hebben. Maar de theorie in deze is dat het herpesfirus mogelijk beschermt tegen coeliakie.

 2. Ik volg nu al 14 jaar een glutenvrij dieet ivm Coeliakie. Sinds ik het dieet volg heb ik geen koortslip meer gehad, terwijl ik dit daarvoor erg vaak had. Ook ben ik veel minder vaak verkouden.

  • Fijn!
   Zo heb ik geen hooikoorts meer sinds ik glutenvrij eet.
   Als je lichaam meer in balans is, kan het ook dat soort vervelende klachten buiten de deur houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*