hoe gevoelig ben je?

Regelmatig wordt er gevraagd: Jij bent heel gevoelig he? Mijn neef met coeliakie gebruikt gewoon onze boter voor zijn brood. Mijn moeder is genezen. Mijn vrouw heeft acupunttuur gehad en kan nu weer gewoon gluten eten.
 
Ten eerste: coeliakie is niet te genezen! Het is een chronische darmziekte. Vergelijk het maar met bijvoorbeeld suikerziekte, dat heb je ook je hele leven. Als coeliakie op de juiste manier gediagnotiseerd is, weet je zeker dat je je strikt aan het glutenvrije dieet moet houden.
– Als de huisarts je (helaas) op een glutenvrij dieet heeft gezet zonder juiste diagnose, of als bijvoorbeeld een alternatieve arts coeliakie heeft geconstateerd, kan het zijn dat je wel ‘geneest’ maar dan heb je waarschijnlijk nooit echt coeliakie gehad’-
 
Maar mensen met coeliakie zijn niet gelijk. Er zitten nogal wat verschillen in de gevoeligheid voor gluten. Dan bedoel ik niet zo af en toe een broodje kunnen eten. Daar beschadig je je darmen echt mee, met alle gevolgen van dien. Nee, het is veel suptilier. Er enkele gradaties in de uitvoering van het glutenvrije dieet:
– alleen glutenvrij
– glutenvrij en tarwezetmeelvrij
– glutenvrij en tarwezetmeelvrij en zonder afgeleiden van tarwe (maltodextrine, glucose, caramel, dextrose)
 
De laatste groep is de kleinste groep. Je komt er alleen achter of je glutenvrij tarwezetmeel of afgeleiden van tarwe verdraagt, door het uit te proberen. Hoewel dat feitelijk geen goede graadmeter is, omdat de darmen al beschadigen voordat je klachten merkt. Maar je hebt nu eenmaal geen ander houvast.

2 antwoorden naar “hoe gevoelig ben je?”

  1. Voor mij is het gluten + tarwezetmeel vrij. Caramel kan ik naar mijn idee wel hebben.

    Een collega vertelde me dat zij een vriendin heeft met coeliakie, maar die beweerd dat als je je brood roostert (dus glutenvolbrood he), dat dan de gluten verdwijnen en je het wel kunt eten.
    Juist.

    • Tja, zo blijven de sprookjes in de wereld…

      Vervelend dat jij ook niet tegen gv tarwezetmeel kan! Dan kan je een heleboel broodmixen en afbakbroodjes niet eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*