hoe ontwikkel je coeliakie?

Hoe coeliakie ontstaat is nog niet bekend, al wordt er druk onderzoek naar gedaan. Het is een multifactorele ziekte. Dit betekend dat er meerdere factoren een rol spelen in het ontwikkelen van coeliakie. Ten eerste moet je het gen HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8 hebben. Bijna 30% van de bevolking is drager van 1 van deze genen, terwijl slechts 1 % van de Nederlandse bevolking coeliakie ontwikkelt. Daarnaast spelen er naar schatting 60 genetische factoren een rol, waarvan slechts een gedeelte is ontdekt.

Ook niet-genetische factoren kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van coeliakie: Borstvoeding, de manier van glutenintroductie bij baby’s, een traumatische gebeurtenis en waarschijnlijk is ook een bacterie of virus (mede) oorzaak van coeliakie.

En natuurlijk moet je gluten eten. Als je nooit gluten eet, ontwikkel je ook geen coeliakie.

Dat niet-genetische factoren een (grote) rol kunnen spelen in het ontwikkelen van coeliakie, laten onderstaande cijfers zien. Ik was zeer verbaast over de grote verschillen!

In ons land heeft ongeveer 1% van de bevolking coeliakie. In Engeland wordt het aantal mensen met coeliakie geschat op 1,6%. (…) In Mexico, Uruguay, Algarije en Syrie is het risico op coeliakie vrij hoog met meer dan 1,6%. De westelijke Sahara spant de kroon met 5%. En uitschieter naar de andere kant is Duitsland waar slecht 0,2% coeliakie heeft. Alleen de genetische aanleg kan de verschillen tussen etnische groepen niet verklaren.
(Bron: Glutenvrij magazine, juni 2012)

2 antwoorden naar “hoe ontwikkel je coeliakie?”

  1. Recent is er nog een andere factor gevonden die de kans op coeliakie vergroot: de manier waarop de baby geboren wordt, met een keizersnee of via de natuurlijke weg. Via de vagina krijgt de baby “gezonde” bacterien mee en een gezonde start van zijn of haar leven. Via een keizersnee komt de baby in een steriele omgeving en daarna in een ruimte in het ziekenhuis met allerlei ziekteverwekkers. Een baby die met een keizersnee geboren is, heeft 2 keer zoveel kans om coeliakie te ontwikkelen. Dit is aangetoond in een retrospectieve studie (dus terugblikkend/ achteraf) in Duitsland bij meer dan 1000 kinderen en 862 controles. Er waren 157 kinderen die coeliakie hadden. De kans op coeliakie bij keizersnedes bleek 2 keer zo groot. Tegelijkertijd neemt het aantal keizersnedes toe.
    (Bron: Tine op het coeliakieforum)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*