Horeca moet allergenen vermelden

Onderstaand berichtje had Tine al een hele tijd geleden geplaatst op het coeliakieforum. Maar ik las het nu pas en ben er erg blij mee!

De horeca moet een enorme ommezwaai gaan maken. Alle koks van restaurants, cafés, snackbars, catering, chinees, pizzeria precies kunnen vertellen welke allergenen er in hun maaltijden zitten! Dan moet op alle plekken waar je kunt gaan eten/ of eten haalt, info over de bekende 14 allergenen te vinden zijn. De bazen mogen zelf bepalen hoe ze dat gaan aanpakken. De een zal het in zijn menukaart verwerken, de ander zal er een andere manier voor verzinnen. Maar het wordt wel verplicht. En het moet duidelijke een goed leesbare info zijn voor de gasten. Het is een grote operatie, omdat ook de toeleveranciers al een specificatie van hun ingrediënten moeten gaan geven. En naast de kok moet ook de bediening op de hoogte zijn. Hopelijk lokt deze nieuwe verordening ook uit, dat meer eetgelegenheden rekening gaan houden met glutenvrije gasten. En dat de term en de betekenis van glutenvrij steeds bekender wordt. 

Het geldt voor alle EU-landen. De verordening is eind november 2011 door de EU vastgesteld, de horeca heeft nog tot eind 2014 de tijd om zich hierin te verdiepen en zich verder voor te bereiden.

Niet alleen voor de horeca, maar ook voor de slager, de bakker en de groenteboer. Eigenlijk voor alle plaatsen waar je eten koopt of haalt, groot of klein. Het geldt zelfs voor webshops die etenswaren aanbieden. Overal moeten klanten kunnen zien wat voor allergenen in de producten zitten die ze willen bestellen/ kopen/ eten. De enige uitzondering is gemaakt voor snoepautomaten en drankautomaten, die vallen niet onder de nieuwe verordening.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*