Hulp tandartsen gevraagd bij opsporen van coeliakie

dentist-676421_640Ik ga binnenkort weer naar de tandarts.
Nou heb ik gelukkig haast nooit problemen met mijn gebid. Sterker nog: Mijn tandsarts hoopt dat mijn dochters mijn gebid hebben. Ik heb de afgelopen 38 jaar slechts 3 keer een gaatje gehad.

Helaas komen er bij coeliakie vaak tandproblemen voor.
Onderstaand artikel neem ik mee voor mijn tandarts.

Bron foto

Artsen en onderzoekers van het VUmc hebben een artikel geschreven in het Nederlands Tijdschrijft voor Tandheelkunde, waarin beschreven staat hoe tandartsen signalen van coeliakie bij hun patiënten kunnen herkennen. Het duidelijkste kenmerk van coeliakie is ontbrekend tandglazuur, zowel links als rechts, bij tanden die na elkaar doorkomen. Ook andere symptomen horen bij coeliakie, zoals de aanwezigheid van aften, maar die voorspellen coeliakie minder goed (ook mensen zonder coeliakie kunnen aften hebben).

Ned Tijdschr Tandheelkd. 2015 Sep;122(9):443-448. doi: 10.5177/ntvt.2015.09.15145.

Coeliakie en tandheelkunde

van Gils T, de Boer NK, Bouma G.

Coeliakie is een chronische auto-immuunenteropathie bij mensen met een genetisch risicoprofiel, veroorzaakt door de inname van gluten. Naar schatting 0,5-1% van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze aandoening waarbij de diagnose op zowel jonge als oudere leeftijd wordt gesteld. De behandeling bestaat uit een strikt glutenvrij dieet. Coeliakie kan zich uiten met een breed spectrum aan symptomen waarvan enkele tandheelkundig van aard zijn. Deze tandheelkundige en andere orale afwijkingen worden bij een groot deel van de coeliakiepatiënten gevonden, maar zijn vrijwel allemaal aspecifiek. Dat geldt niet voor de door Aine beschreven symmetrische tandglazuurafwijkingen, die zeer specifiek zijn voor coeliakie. Het zo vroeg mogelijk diagnosticeren van coeliakie is van belang om complicaties door deficiënties en zeer zeldzame (pre)maligne ontaarding te voorkomen. Een rol voor tandartsen lijkt hierin weggelegd.

Bron: Coeliakieforum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*