Is Mars glutenvrij?

Een tijd geleden stond een test in het magazine Glutenvrij. Volgens deze test bevatte diverse minibars minder dan 20 ppm gluten en zijn ze dus veilig voor de meeste mensen met coeliakie. (zie bladzijde 22 van Glutenvrij 2016)
Vandaag kwam ik een antwoord van Mars Nederland tegen, die het toch af raad om een MARS te eten. Lees verder.

“Bedankt voor je interesse in onze producten.

Uiteraard begrijpen we dat je, ondanks een gluten intolerantie of allergie, zo veel mogelijk keuze wil hebben. Er zijn een aantal producten waarin geen glutenbevattende granen gebruikt worden. Dit zijn SNICKERS, BOUNTY, M&M’S Choco en M&M’s Pinda. Deze producten bevatten ook geen sporen van gluten, anders zouden we dit op de verpakking vermelden in de ingrediëntenlijst.

Omdat in onze fabriek wel glutenbevattende granen worden verwerkt, voldoen we niet aan alle richtlijnen om het logo glutenvrij (doorgestreepte aar) te mogen voeren. Bovengenoemde producten worden echter wel geregeld geanalyseerd en bevatten dan altijd minder dan 20 ppm gluten.

Voor de productie van MARS wordt gerstemoutextract gebruikt. Dit is een glutenbevattend graan, dus een MARS en een MILKY WAY bevat inderdaad gluten.

We horen vaker dat mensen met een glutenintolerantie toch een MARS of MILKY WAY eten en daar geen last van hebben. Dit kan komen doordat het glutengehalte van gerstemoutextract erg kan varieren van hoog naar laag. De hoeveelheid gluten in een MARS  kan daarom per reep varieren. Iemand kan dus de ene keer wel last hebben van het eten van een MARS  en de andere keer niet.

Een MARS bevat ongeveer 400-500 ppm gluten. Dus duidelijk meer dan de grens van 20 ppm maar ook weer duidelijk minder dan een product als TWIX  dat ongeveer 18.000 ppm gluten bevat. Dit kan een verklaring zijn waarom sommige mensen met een glutenintolerantie toch een MARS kunnen eten.

Gerstemoutextract is ook een van de ingrediënten van M&M’s Crispy (blauwe zak). Vandaar dat M&M’s Crispy wel gluten bevatten en de M&M’s Pina (gele zak) en M&M’s Choco (bruine zak) niet.”

Dank je wel Harma!

Eén antwoord op “Is Mars glutenvrij?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*