Italie

Vandaag lees ik op Gluten Free Guide Italy

Everyone in Italy knows about celiac disease. When you ask restaurant staff about gluten-free food, they automatically respond with the question “Do you have celiac disease?” This is because all Italians are tested for celiac disease at an early age. The many who test positive receive great services: a monthly stipend from the government for gluten-free food PLUS extra vacation time to shop for and prepare gluten-free food!! Also, the Associazione Italiana Celiachia (AIC), the Italian government and a few major Italian companies that sell gluten-free products have all worked to promote awareness and understanding of celiac disease. As a result, restaurant owners, managers, chefs, and waiters are well-informed.

Dat wil ik ook!
Een maandelijkse financiële bijdrage EN extra vakantiedagen om glutenvrije boodschappen te doen en glutenvrij eten te bereiden…

Reken maar uit:

  • Elke 2 dagen bak ik mijn eigen brood. Hier ben ik iets meer dan 1 reclameblok mee bezig. Dat is ca. 12 uur per jaar.
  • Ik doe gemiddeld 1 keer per maand glutenvrije boodschappen. Ben ik een paar uur mee bezig (zie blog 12 nov. 2009), is ca. 24 uur per jaar.
  • En als ik dan ook nog rekening houd met het moeten lezen van alle etiketten tijdens de normale boodschappen, het extra bakken van koekjes, taart e.d., het moeten nabellen als ik ergens ga eten. Grove schatting 12 uur per jaar.

De tijd die ik totaal per jaar aan het glutenvrije dieet besteed is ca. 48 uur, is 6 vakantiedagen!

En dan te bedenken dat de financiële bijdrage vanuit de Nederlandse overheid alleen maar omlaag gaat:
In 2007 kon ik 1.274 euro van de belasting aftrekken.
In 2008 was dat 1.222 euro.
In 2009 is dat 1.090 euro.
In 2010 wordt de vergoeding waarschijnlijk helemaal geschrapt…

Als je bedenkt dat een rolletje lekkere glutenvrije koekjes al snel richting de 4 a 5 euro gaat, is het natuurlijk belachelijk dat wij dat allemaal zelf moeten ophoesten!

Maar het belangrijkste is en blijft de bewustwording en het snappen van coeliakie en het glutenvrije dieet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*