Jaarlijkse coeliakie-controle Mirthe 2018

“Mama, ik wil nooit dokter worden, want dan zie ik blote mensen die ik niet bloot wil zien.”

We zijn onderweg naar het ziekenhuis voor Mirthe’s jaarlijkse controle. Ze heeft van te voren duidelijk aangegeven: Ik wil niet geprikt worden en ik ga niets tegen de dokter zeggen.

Gelukkig zijn de dokter en mama het hier mee eens. Het gaat heel goed met Mirthe. Haar groeilijn zit al jaren netjes op de +1 en ze heeft nauwelijks tot geen klachten.
Ik vertel dat ze het afgelopen jaar 2 keer een glutenongeluk had. De eerste keer in de speeltuin waar ze wel erg graag een snoepje wilde waarvan ze niet zeker wist of het glutenvrij was. De tweede keer bij de juffenverjaardag, waarbij wij allemaal geen idee hebben waar het fout is gegaan. De juffen hadden zo goed aan alles gedacht!
De arts vindt dit mooie cijfers. Twee keer een glutenfout in een jaar bij is opgroeiend kind heel netjes.

Klein gesprekje, we zouden dus zo weer buiten staan. Maar gelukkig brengt de arts ons altijd even op de hoogte van de laatste coeliakie ontwikkelingen. Vandaag vertelt ze over 2 onderzoeken:

Coeliakie vergroot de kans op hart- en vaatziektes

In Zweden (?) is een grootschalig onderzoek gedaan onder mensen met coeliakie. Er werd gekeken naar de relatie tussen het glutenvrije dieet en de kans op hart- en vaatziektes. Uit dat onderzoek bleek dat 50+-ers die zich niet aan het dieet houden, een sterk vergrote kans hebben op hart en vaatziektes.

Zie ook Cardiovascular involvement in disease

Reovirus waarschijnlijk trigger voor coeliakie

Het is (nog) niet bekend hoe coeliakie ontstaat. Wel is bekend dat het een samenspel is van genen, immuunsysteem en omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat het reovirus mogelijk een rol speelt. Het reovirus veroorzaakt meestal nauwelijks klachten bij mensen.

Bij muizen toonden de onderzoekers aan dat het in principe onschuldige reovirus de afweerreactie op gluten verandert. (…) bij muizen die in aanraking komen met het reovirus de intolerantie voor gluten kan ontstaan.

Marjolijn Steur op Foodblog

Zie ook dit artikel in Science en dit artikel op het coeliakieforum.

Weer naar huis

“Mama, ik wil worden wat Lex is: Presentator van Kinderen voor Kinderen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*