Jaarlijkse coeliakie controle Mirthe

controle coeliakie kind

"Nee mama, ik wil niet naar het ziekenhuis!"

Ze gaat op de grond zitten en vertikt het om nog een stap te verzetten.
Ja, ze vond het leuk dat mama haar eerder op kwam halen. Maar nee, ze gaat niet mee. Ze ziet zo verschrikkelijk op tegen dat bloedprikken!
Dus ik pak haar onder mijn arm en loop naar de auto. Nee, bloed prikken is niet leuk, maar het moet toch gebeuren.

Bezoek aan het WKZ

Gelukkig is ze vanaf dat moment werkt ze beter mee. In de auto zingt ze vrolijk mee met de muziek en in het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis gaat ze lekker spelen met de grote legoblokken. Zonder problemen laat ze zich meten en wegen (gewicht is perfect voor haar lengte, lengte op de +1 lijn ten opzichte van haar leeftijdsgenoten en ten opzichte van de verwachtte groei naar aanleiding van de lengte van haar ouders). En zonder problemen gaat ze mee naar de dokter en gaat ook daar lekker spelen (al vertikt ze het daar wel om vragen te beantwoorden).

Maar dan moeten we naar het priklab. Gelukkig staat daar een kast waar ze heel erg graag mee wil spelen, en rent ze er naar toe. Maar als we even later in het prikkamertje zitten, huilt ze dikke tranen. "Nee, ik wil niet. Wacht, wacht."
"Doorzetten?"
vraagt de medewerkster,
"Doorzetten!" zeg ik.
Ik knuffel Mirthe stevig. Een andere medewerkster houd Mirthe's arm vast. En de eerste vult razendsnel 2 buisjes. En nog geen 5 minuten later staan we weer buiten. En eigenlijk is ze best trots op dat grote verband om haar arm.

Nog een ijsje en dan vertrekken we weer moe maar voldaan naar huis.
Over 2 weken krijgen we de uitslag van de antistoffen-test.

Belang van goed dieet houden

Mirthe heeft het afgelopen jaar geen coeliakie-gerelateerde klachten gehad. Met uitzondering van de heftige reactie na het eten van een suikervrije, niet glutenvrije, stroopwafel. Bij kinderen die goed groeien, er goed uitzien en geen klachten hebben, worden tegenwoordig alleen nog maar de antistoffen bepaald. Er wordt niet gekeken naar eventuele vitamine-tekorten. Uit onderzoek is gebleken dat deze bij al deze kinderen gewoon goed zijn.

Wel wordt er naar de antistoffen gekeken. Een (structureel) ongelukje zit immers in een klein hoekje en antistoffen zijn eerder aanwezig dan klachten.

De arts vertelt mij over een nog niet gepubliceerd, Noors onderzoek naar coeliakie.
Bij een groot aantal kinderen tussen de 5 en 8 jaar is een screening naar coeliakie gedaan. Degenen die coeliakie bleken te hebben (ca. 1%), zijn op dieet gegaan. Maar er was ook een groep kinderen die niet meededen met de screening, voornamelijk omdat hun ouders dat niet wilden.
Van deze laatste groep heeft natuurlijk ook ca. 1% coeliakie. Na 6 of 8 jaar hebben 6 van deze kinderen naast coeliakie, ook diabetes ontwikkeld. Dat is het verschil tussen je goed aan het dieet houden en niet…

3 antwoorden naar “Jaarlijkse coeliakie controle Mirthe”

 1. Haha ik zit dit te lezen en denk: als we de naam van jouw dochter zouden veranderen in die van de onze zou het EXACT hetzelfde verhaal zijn (incl de waarden van de metingen, het verhaal van de Noorse studie en de foto’s). 6 sept coeliakiespreekuur wkz

  • Bijzonder Mechteld!
   Inclusief de tranen?
   Bijzonder dat jullie ook het verhaal over de Noorse studie hebben gehoord. De arts was er kennelijk heel vol van. Wij waren een week eerder.

   • Helaas ook inclusief de dikke tranen bij het eerder ophalen uit de klas… en de assistentie die nodig was bij het prikken. hoop voor onze beide dochters gunstige uitslag en dan pas volgend jaar weer! Wij krijgen hem 4 oktober pas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*