Jodium

Op het forum staat de vraag:
Heeft er iemand tips om er voor te zorgen dat je genoeg jodium binnen krijgt?”

Erik meent dat er te weinig zout in mijn brood zit. Iets om eens goed te berekenen.

Voedingscentrum:
Bakkers bakken met speciaal broodzout, waarin meer jodium voorkomt dan in normaal jodiumhoudend zout. Normaal zijn drie tot vier boterhammen per dag genoeg om de dagelijkse hoeveelheid jodium van 150 microgram binnen te krijgen. Als u uw brood zelf bakt en daarbij jodiumhoudend zout gebruikt, komt u wat lager uit (ca. 100 microgram in dezelfde hoeveelheid brood). Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer u daarnaast op een andere manier jodium binnenkrijgt, bijvoorbeeld door regelmatig zeevis te eten, zoals kabeljauw en haring. Een andere oplossing is om de bakker te vragen wat broodzout te verkopen.

De ADH is 150 tot 300 microgram jodium per dag.
In keukenzout (Jozo) zit 50 mg jodium per kg.
In bakkerszout zit 100 mg jodium per kg.
Een afgestreken theelepel keukenzout is 3 mg.

Na een rekensommetje kom ik tot de volgende conclusie:
Om de ADH jodium binnen te krijgen, zou je dagelijks 4 gr keukenzout moeten binnenkrijgen, iets meer dan een theelepel. Nou zit er erg veel zout in andere etenswaren, maar is dat ook jodiumhoudend zout?
Even voor mijzelf rekenend: Ik doe 2 dagen met een brood. Dan zou ik 2 theelepels zout in mijn brood moeten doen (er van uitgaande dat ik de rest op een andere manier binnen krijg)… Dat is heel wat meer dan het snufje dat ik er nu in doe!

Gelukkig slik ik ook nog vitaminepillen, hierin zit 100 microgram Jodium. Heb ik nog maar ½ theelepel zout per dag nodig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*