Kan sporen van gluten bevatten (deel 3)

sporen-van-gluten

Eind vorig jaar schreef ik Kan sporen van gluten bevatten, over het onderzoek van de Keuringsdienst van Waarden.
Begin dit jaar schreef ik Kan sporen van gluten bevatten (vervolg), o.a. over een onderzoek uit Groot-Brittanie uit 2014.
Vandaag schrijf ik deel 3, want er is weer een nieuw onderzoek.

Onderzoek NCV

De Nederlandse Coeliakie Vereniging deed onderzoek naar verschillende producten met het opschrift ‘kan sporen van gluten bevatten‘ en soortgelijke producten die dit opschrift niet hadden.

Uitslag: 2 producten (1 met en 1 zonder opschrift) bevatte zo veel gluten dat ze uit de winkel gehaald zijn.
De overige 6 producten scoorden zowel met als zonder de vermelding onder de wettelijke 20 ppm norm. Het resultaat van het onderzoek toont aan dat de claim ‘kan sporen van gluten bevatten’ geen richtlijn is voor glutenvrije consumenten op basis waarvan een overwogen keuze gemaakt worden.

De NCV wil benadrukken dat het hier om een indicatieve steekproef gaat.

Lees meer over het onderzoek: ‘Kan sporen van bevatten’ zegt eigenlijk niets

Mijn conclusie

Sommige producten eten wij nooit zonder een expliciete vermelding dat het glutenvrij is. Zoals koekjes, haver, gebak van de bakker, maar zeker ook meel. Havermeel en boekweitmeel eet ik nooit zonder officieel glutenvrij logo.

Daarnaast letten wij op dat we niet te veel gluten binnen krijgt d.m.v. glutenstapeling. Dat doen wij door niet met pakjes en zakjes te koken. En weinig kant-en-klaar producten te eten (de ervaring is dat sporen van gluten in 90% van de producten uit de supermarkt zit). Ook eten wij niet dagelijks brood met glutenvrij tarwezetmeel.

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *