“Kan sporen van tarwe bevatten”

Tot nu toe kon je de vermelding “kan sporen van tarwe bevatten” wel zo’n beetje negeren. Daar is ook een TV-uitzending van (staat ergens bij www.allergenenconsultancy.nl), waarbij gekeken wordt of salades echt wel ei en pinda bevatten, omdat het etiket daarvoor waarschuwt. In de fabriek werd helemaal geen ei of pinda aangetroffen… dus die vermelding was een wassen neus. Geen wonder dat mensen die mededeling links laten liggen. Want er is vaak geen serieus risico.

Maar dat gaat veranderen. Veel bedrijven gaan de komende twee jaar overstappen op het allergenenmanagementsysteem VITAL 2.0. Dit mede door TNO ontwikkelde systeem is gebaseerd op informatie over allergene patienten in ziekenhuizen. Als er in de toekomst op het etiket staat “kan sporen bevatten van…” is dat niet langer een wassen neus. Dan is de kans dat er sporen in het product aanwezig zijn, reeel aanwezig. Nu zou je verwachten dat deze etikettering ook gebaseerd is op hoeveel mensen met coeliakie er ziek van worden. Dat is niet zo. Als er op het etiket de tekst staat “kan sporen van tarwe bevatten” dan staat die tekst daar omdat mensen met een IgE gemedieerde tarwe-allergie er ziek van worden. Ook zegt de vermelding niets over de hoeveelheid gluten of tarwe in het product. Bijv. als het gaat om hagelslag, kan deze vermelding vanaf 6 ppm op het etiket komen. Je weet dan op basis van het etiket dat er een beetje gluten in zit (hoogstwaarschijnlijk), maar je weet niet of het 6, 10 of 20 ppm is.

Het allergenenmanagementsysteem werkt als volgt: eerst wordt gekeken naar de kans dat iemand een product eet, aan de hand van een onderzoek naar voedselconsumptie verdeeld naar mannen en vrouwen, en volwassenen en kinderen. Dus dan weet je hoe groot de kans is dat iemand een boterham met hagelslag eet bijv. Daarna wordt gekeken naar welke hoeveelheid van dit allergeen (laten we zeggen tarwe of melk) mensen met een allergie ziek maakt: een dosis waarbij iemand klachten rapporteert (subjectief), en een dosis waarbij artsen klachten waarnemen of kunnen meten (objectief). Er wordt onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen (die bij kleinere hoeveelheden ziek worden). Ook wordt gekeken naar de ernst van de reactie. Als er pinda’s in zitten, staat dit eerder op het etiket omdat de aanwezigheid hiervan dodelijke gevolgen kan hebben. Vervolgens worden verschillende merken hagelslag naast elkaar gezet en het gehalte aan tarwe of melk wordt vergeleken. Wat er daarna uitrolt is welk percentage allergische mensen een allergische reactie krijgt na het eten van hagelslag. Daarna bepaalt de fabrikant of er een vermelding “kan sporen bevatten van melk/ tarwe” op het etiket komt. Dit is dus gebaseerd op een reeel ingeschat risico. Niet zomaar een vermelding uit voorzorg of (overdreven) voorzichtigheid van fabrikanten.

Zie ook persbericht TNO

Bron: Tine op coeliakieforum

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *