kans op darmkanker

Er wordt een pil ontwikkeld om coelialie-klachten te voorkomen. Maar wat voor bijwerkingen heeft die pil? En zal het de kans op bijvoorbeeld darmkanker verkleinen?
Naar aanleiding van die vraag ben ik meteen gaan zoeken naar de relatie tussen coeliakie en darmkanker. Op de sites van de Belgische Coeliakie vereniging vond ik onderstaande teksten. Conclusie: De kans op dunnedarmkanker is verwaarloosbaar.
– Al vind ik kansberekeningen dubieus in dit soort gevallen. Als techneut klamp ik me vast aan dit soort cijfertjes. Als moeder van 2 overleden kinderen en als coeliakie-patient weet ik dat die 0,5% precies op jou kan vallen… –

//vcv.coeliakie.be/tiki-print_article.php?articleId=96
Het risico op dunnedarmkanker wordt met 83% verhoogd bij coeliakiepatiënten maar dit soort kanker komt zeer weinig voor. In vergelijking met colonkanker, prostaatkanker en borstkanker is de kans op dunnedarmkanker verwaarloosbaar klein. Meer concreet, krijgen waarschijnlijk 1 op 100 mensen die het glutenvrij dieet niet volgen, dunnedarmkanker, terwijl 1 op de 10 vrouwen borstkanker krijgen en 1 op de 20 mannen en vrouwen colonkanker krijgen. Het risico op colonkanker, hetgeen vaker voorkomt, wordt verhoogd met 2% bij coeliakiepatiënten. In het algemeen kan besloten worden dat het risico op kanker voor coeliakiepatiënten van geen groot belang is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*