kant-en-klare broodmixen

In mijn blog over glutenvrije melen, schreef ik dat het vaak lekkerder is om een combinatie van meelsoorten te gebruiken.
Naar aanleiding daarvan ging ik kijken welke combinatie de fabrikanten gebruiken. Wat zit er allemaal in onze kant-en-klare broodmixen?
Oei, hier schrok ik van:
  1. Finax, Poensgen, Glutafin en Semper gebruiken glutenvrij tarwezetmeel. Ik heb besloten dat ik geen glutenvrij tarwezetmeel meer ga gebruiken voor mijn dagelijks brood. Een keertje voor koekjes, pannekoeken of een bijzonder ander broodje moet wel kunnen.
    – zie mijn blog schade en gevolg  –
  2. Bijna alle andere merken gebruiken voornamelijk rijst, mais en/of aardappelmeel. Deze meelsoorten bevatten nauwelijks voedingsstoffen. En ze bevatten 3 tot 5 keer zo veel koolhydraten als gewoon brood (met gluten).
  3. Aan bruin brood worden vlokken, vezels en/of zaden toegevoegd.
    Haver- en boekweitvlokken; appel-, suikerbiet-, of cichoreivezels; soja-, erwten- of rijstzemelen.
  4. Haverbroodmix en teffbroodmix van Finax bevatten als hoofdbestanddeel maiszetmeel…
    De teffbroodmix van Zizo bevat wel voornamelijk teff. En de quinoa broodmix van Le Poole bevat als hoofdbestanddeel quinoameel.
  5. Aan de meeste broodmixen wordt quarpitmeel toegevoegd als antiklontermiddel.
    guarpitmeel, verdikkingsmiddel E-464 (hydroxipropyl methylcellulose), bindmiddelen: cellulosepoeder, glucono-delta-lacton (bindmiddel uit suiker)
  6. Aan de meeste broodmixen wordt melkpoeder toegevoegd.
    weipoeder, droge melkbestanddelen, calcium, magere melkpoeder, calcium citraat, plantaardig vet
  7. Aan de meeste broodmixen wordt zout toegevoegd.
    zout, aroma, zeezout, broodaroma
  8. De bruine broodmixen kosten tussen de € 3,99 en € 8,98 per kilo.
    Hier kom ik nog op terug.
  9. De broodmixen bevatten een aantal onbekende of onuitspreekbare ingrediënten. Ik heb geleerd van bleubelle: kun je een ingrediënt niet uitspreken? niet eten dan!
    Echter, na een zoektocht bleken deze ingrediënten niet zo heel raar of schadelijk:
    Carobe = zoetstof gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom
    Oligofructose = voedingsvezel gemaakt uit de cichoreiwortel. Heeft als bijwerking een verzadigd gevoel.
    Psylliumvezel = vlozaad/fiberhusk
    Xanthangom
    Hydroxipropyl methylcellulose =E464 = stabilisator, verdikker en vetvanger. Commercieel gewonnen uit hout en daarna chemisch behandeld.

Deze vind je misschien ook interessant

10 reacties op “kant-en-klare broodmixen

  1. Pingback: gezond brood | Ik ben glutenvrij

  2. Pingback: Zelf broodmix maken | Ik ben glutenvrij

  3. graag wil ik weten welk meelsoort in Glutafin zit, omdat mijn man dit brood het lekkerst vindt, maar in een pak zit 500 gr en ik heb per brood 375 gr nodig. Dus ik moet altijd twee pakken kopen, dat is een dure grap. Als de meel los te koop is, scheelt het weer,

    Bij voorbaat dank,

    • Tja, glutenvrij bakken is helaas duur. Kijk eens op mijn blogpost Kosten Beperken voor tips: https://ikbenglutenvrij.nl/?p=4116

      Maar om op je vraag terug te komen.
      In Glutafin bakmix bruin zit: glutenvrije tarwezetmeel, rijstzetmeel, magere melkpoeder, glucosestroop in poedervorm, suiker, bindmiddelen: cellulosepoeder, guarmeel, hydroxipropyl methylcellulose, calcium citraat, rijsmiddel: glucono delta lacton natrium waterstofcarbonaat, foliumzuur.
      (zie glutenvrijemarkt.com)

      Het voordeel van meelmixen is dat het meel (en de andere ingredienten) er in de juist verhouding in zitten.
      Je zou de mix van glutafin kunnen opdelen (2x 250 gr.) en aanvullen (125 gr) met 1 of 2 andere glutenvrije melen. Het hoofdbestanddeel van Glutafin is glutenvrij tarwezetmeel, maar dit is (volgens mij) niet los te krijgen. Je zou rijstmeel of maismeel kunnen proberen. Maar pas dan op bij het recept: Misschien moet er meer rijsmiddel worden toegevoegd (gist) of wordt de baktijd anders. Het resultaat is in ieder geval niet hetzelfde als bij uitsluitend gebruik van Glutafin.

      Succes!

  4. De broodmixen van Teffcentre bevaten alleen natuurlijke ingredienten en zo min mogelijk. Wat er niet in hoeft zit er niet in. Het bevat dus geen conserveermiddelen. Invriezen dus.

  5. Beste,

    Bestaat er dan eigenlijk een glutenvrije broodmix, waar geen meuk in zit en wel een gezond keus is?

    de quinoamix van Le Pole klonk met minst erg in je blog, is dat zo, of heb je een tip voor een andere die je zou aanraden?

    Bij voorbaat dank!

    Vr. Groet,

     

    kim

     

  6. Hallo,
    oligofructose lijkt een goed ingrediënt te zijn, wordt ook wel prebioticum genoemd, net als inuline.
    Weet jij toevallig of je die zelfkan toevoegen aan brood?
    Ik wil de Finax oranje mix zelf gaan namaken omdat deze uit de handel is.
    Groetjes

    • Beste Nelleke,
      Ik kan je helaas niet helpen. Ik ben nog nooit op zoek geweest naar oligofructose en weet dus niet of het voor particulieren te verkrijgen is.
      Groet, Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *