klachten na dieetfout

In het laatste Glutenvrij Magazine stond een artikel over de reacties op een dieetfout:
"Klachten na dieetfout verschillen sterk
Coeliakiepatiënten ontkomen er niet aan dat zij af en toe worden blootgesteld aan gluten. Volgens recent Brits onderzoek zijn de reacties daarop verschillend: de ene patiënt wordt direct ziek, de ander merkt er niets of nauwelijks iets van. (…) De klachten verschillen niet alleen van persoon tot persoon, ze kunnen ook na verloop van tijd bij één en dezelfde patiënt veranderen."

Ja, dat ervaar ik ook!

In het artikel wordt gesuggereerd dat patiënten die voor de diagnose nauwelijks klachten hadden, zich minder goed aan het dieet houden en bij een dieetfout minder ernstige klachten hebben.
Ik denk dat het andersom is: Als je je goed aan je dieet houdt, komt een dieetfout extra hard aan. Hoe langer het geleden is dat je gluten binnen kreeg, hoe meer last je er van hebt.
 
In oktober 2014 had ik een dieetfout, voor het eerst in bijna 10 maanden. Ik ben nog nooit zo ziek geweest van een dieetfout, zelfs niet toen ik een hele speltkoek had gegeten (als je wilt weten hoelang ik toen ziek was, kijk mijn blog Ziekteverloop). Een week lang echt griepachtige verschijnselen, een week lang in bed.
Een paar weken later had ik weer gluten binnen gekregen. Ik ben 2 keer naar de wc geweest en had daarna nergens last meer van.
 
Merken jullie dat ook, dat de reactie veranderd?

3 antwoorden naar “klachten na dieetfout”

  1. Dit gebeurde mij gisterenavond ook. Etentje na bull uitreiking van dochter. Gebeld en gevraagd, glutenvrij kon rekening mee gehouden worden. Toetje ananas met witte chocolade.Glutenvrij natuurlijk! Na drie hapjes kwam ik erachter dat er een laagje cake onder zat. Dus snel twee uur  naar huis rijden. Dikke buik binnen een half uur, maagpijn. Drie uur later continu pijn in de maag, opgezet en tien uur pijn gehad. Nu moe, hangerig gaar en gammel de pijn op de achtergrond. Dus weer bijkomen. Maar besef dat het heftiger is dan een hele lange tijd…

  2. Vandaag ook een dieetfout gemaakt. Gelijk al tijdens het eten voelde ik me zo ontzettend slecht/beroerd. Ik heb iets aan m’n hart denk je/dacht ik gelijk. Later realiseerde ik wel mijn dieetfout. Drie keer naar toilet geweest. Nu wat hangerig/rillerig maar ben niet meer beroerd. Ik volg mijn dieet strikt en dan is een dieetfout “fataal”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*