krentebollen

Gister was het voorleesdag op het kinderdagverblijf. De kindjes zaten op kussentjes op de grond en keken naar het voorleeskastje. Daarin zijn de platen van de prentenboeken voor iedereen goed te zien.
Er werden in de loop van de dag 3 prentenboeken voorgelezen. En ondertussen kregen de kinderen chocolademelk (met een mooi rietje!) en een krentebol.

voorleeskast

Ik had de avond ervoor voor Mirthe een glutenvrije krentebol gebakken. Ik heb al een lekker recept op mijn website staan voor krentebollen (klik hier). Maar mijn kleine slechte brood-etertje eet die niet of nauwelijks. Nu kreeg ik met oud-jaar de tip om krentebollen / krentebrood te maken met het recept van de oliebollen. Dus dat ging ik proberen.

Ingrediënten:
0,25 liter sprankelend bronwater (Spa rood)
1 eetlepels fiberhusk
snuf zout
0,5 liter warm/lauwe (soya)melk
500 gram glutenvrij bloem
1 ei
1,5 zakje gist (= ca. 10 gram)
300 gram rozijnen en/of krenten

Bereiding:
Als je het deeg in de broodmachine maakt: giet de melk, het ei en mineraal water eerst in de mengkom en gooi er daarna de droge ingrediënten bovenop. Stel de machine in op een kneed programma.

Als je zelf mengt: De fiberhusk met zout in kwart liter spa zetten. De melk lauw maken en de helft in een mengkom gieten. Voeg nu ook de bloem samen met de gist erbij. Daarna het ei de rest van melk toevoegen en mixen met mixer met deeghaken.
Voeg als laatste het fiberhusk , zout en water mengsel toe.
Nogmaals goed mixen daarna goed afdekken en 1 a 2 uur laten rijzen op een warmeplaats.
 
– Ik deed de ingrediënten in de broodbakmachine die ik het kneed- en rijswerk liet doen.
Dit doe ik de volgende keer anders: Het deeg rees de pan uit en ik moest de hele machine schoonmaken.
Daarnaast is het deeg een plakkerige brij, die moeilijk uit het bakblik te halen is. –
 
Daarna deed ik het deeg in kleine springvormpjes. (Zie blog binnenkort).
En vervolgens 30 minuten in de oven op 180 graden.
 
De ‘krentebollen’ werden toch nog aardig groot. Haast krentebroodjes.
De volgende keer ga ik proberen of het deeg stevig genoeg is om echte bolletjes op de bakplaat te maken.
 
En nu het beste nieuws: Mirthe heeft haar krentebol met smaak helemaal opgegeten!
 
<foto krentebol>

Één reactie op “krentebollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *