Vorige week maakte ik weer glutenvrije krentenbollen. Nu rechtstreeks op de plaat. Ze zijn een beetje plat, maar wel lekker.
Hierbij nogmaals het recept:
Ingrediënten:
300 gram rozijnen en/of krenten
0,25 liter sprankelend bronwater (Spa rood)
1 eetlepel fiberhusk
snuf zout
500 gram glutenvrij bloem (ik gebruik Finax rood of Doves)
1 ei
1,5 zakje gist (= ca. 10 gram)
Bereiding:
Wel de rozijnen in ruim warm water
De fiberhusk met zout in de spa zetten. De melk lauw maken en de helft in een mengkom gieten. Voeg nu ook de bloem samen met de gist erbij. Daarna het ei de rest van melk toevoegen en mixen met mixer met deeghaken.
Voeg het fiberhusk, zout en water mengsel toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Leg een vel bakpapier op het ovenblik. Maak (bijvoorbeeld met een ijsbolletjeslepel) bolletjes. Let er op dat ze niet te dicht bij elkaar liggen, want ze lopen een beetje uit.
Of gebruik een muffinvorm.
Doe het bakblik in de oven en bak in ca. 20 minuten gaar.
Binnen ca. 24 uur opeten of invriezen na afkoelen.
Extra tips:
- Zet een bakje met heet water in de oven. Zo krijgen de bolletjes een mooie kleur en een lekkere ‘zachte’ korst.
- Je kan ook 2 scheppen op elkaar doen. Je krijgt dan een normaal formaal krentebol. De bollen moeten dan iets langer in de over (ca. 30 minuten)
- In plaats van een vochtige theedoek, kan je ook gebruik maken van plasticfolie die iets vet is gemaakt met olie. Heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar veel goede verhalen over gehoord.
Dat ziet er heerlijk uit! Dit heb ik samen met mijn zoontje gekozen voor mijn eerste bakproject. Kan de fiberhusk nog niet vinden in de winkel, maar dat gaat goed komen. Op hoeveel graden zet je de oven?
Wat leuk!
En, zijn ze gelukt?
Fiberhusk kan je vinden in reform/natuurwinkels of via internet, bijvoorbeeld bij glutenvrijemarkt.com
Ik zet de oven op 180 graden.
Fiberhusk is niet in winkels in onze omgeving te krijgen, dus de eerste glutenvrije-internetbestelling is onderweg. Ik kijk er helemaal naar uit!
Bedankt voor je antwoord! Deze week schuif ik ze de oven in ;-).
Haha.. ze zijn gelukt en heeeerlijk!!
Alleen nu blijkt mijn zoontje lust wel krenten/rozijnen, maar niet door het brood, jammer…
Herkenbaar!
Mirthe at in het begin ook de rozijnen uit de broodjes.
Nu eet ze ook het brood, maar liever een haverboterham van Mam’s Mikse. Een normale boterham, net zoals de andere kindejes ;-).
Van die haverboterhammen heb ik ook gelezen, volgens mij wilde jij die scoren op de coeiliakiedag als ik het goed heb gelezen. Ze staan op mijn lijstje!
Onze diëtiste vroeg zich vanmorgen af waarom er rode spa doorheen gaat, is dat puur voor de smaak, of mengt dat de fiberhusk beter?
De spa rood is om meer lucht in het mengsel te brengen.
Zie ook mijn blog over glutenvervangers: https://ikbenglutenvrij.nl/?p=5574
Hoi Mirjam,
Ik ben heeeeeel benieuwd. Ze staan nu in de oven en het ruikt heerlijk. Waar het alleen bij het recept bij mij bijna mis liep was dat op zeker punt de krenten/rozijnen nog op het aanrecht stonden. 🙂 Er stond keurig dat ze geweld moeten worden, maar verder nergens op welk punt ze door het beslag gedaan moeten worden. Ik was ze dus bijna vergeten. Daar ging mijn krentenbollen-baksel bijna. hahaha…
Groetjes,
Wendy
En, hoe smaakten ze?
Ik heb het recept veranderd: Heb de rozijnen toegevoegd. Dank je wel voor de melding.
Ze zijn heerlijk! Ik ben ze weer aan het maken en zie dat je het recept hebt aangepast. 🙂
voedzaam recept en heerlijk van smaak. Echt een aanrader. Heerlijk! Dankjewel.
Pingback: Blogweek: mijn favoriete recept | Ik ben glutenvrij
Pingback: Paaslunch op school | Ik ben glutenvrij
Pingback: Glutenvrij brood, bakken of kopen? #wijbloggenglutenvrij - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij