Leev haver glutenvrij?

Leev oergranen Leev oergranen

Op het coeliakieforum woedde een discussie:

Krijg je klachten van Leev glutenvrije havermout en/of geroosterde oergranen?

Meerdere mensen krijgen klachten van deze glutenvrije ontbijtgranen. Waaronder ikzelf.

Daarom stuurde ik een email naar Leev: Kunt u aantonen dat uw producten wel glutenvrij zijn? Voldoet de haver aan de strenge eisen die gesteld worden aan glutenvrije haver?

Er volgde een uitgebreide emailwisseling. Met een zeer positieve uitslag.

Mijn ervaring met Leev havermout

Een tijd geleden kocht ik een stuk of 5 pakken havermout van Leev met 35% korting. Meteen de volgende dag maakte ik havermoutpap voor het ontbijt. In de auto op weg naar mijn werk werd ik misselijk. Gluten, of toch iets anders? Op mijn werk kreeg ik last van duizelingen, misselijkheid, hartkloppingen en tintelingen, voor mij tekenen van een glutenfout. Raar genoeg verdwenen de klachten toen ik naar huis gebeld had en manlief mij verzekerde dat er 'glutenvrij' op de verpakking stond. Daarna heb ik de andere pakken gewoon opgemaakt en heb ik nooit meer last gehad.
Toch begon ik weer te twijfelen toen ik onderstaand artikel in het Glutenvrij Magazine las.

Glutenvrij magazine

havermout glutenvrij

In de Glutenvrij, het magazine van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) stond deze maand een artikel Havermoutproducten zonder officieel logo. Hierin werd Leev bij naam genomd. De NCV kan niet garanderen dat deze producten echt glutenvrij zijn.

Website Leev

Op de website van Leev staat:

Haver is van nature glutenvrij. Tijdens de teelt, oogst, opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten echter, kan haver in aanraking komen met andere granen of resten daarvan. Daarom wordt door ons alleen gecontroleerde haver (<20ppm) gebruikt in onze glutenvrije producten. Daarnaast worden deze koeken in een glutenvrije bakkerij geproduceerd.

Het stelt mij niet gerust. Glutenvrije haver is niet alleen normaal geproduceerde haver die gecontroleert wordt. Er gaat een uitgebreid productieproces aan vooraf: Dit begint al bij het zaaigoed. Vervolgens moet dit zuivere zaaigoed worden gezaaid op een veld waar de afgelopen jaren geen glutenhoudende granen zijn verbouwd, ook moet er in de omgeving geen tarwe e.d. verbouwd worden (hierbij wordt een straal van ca. 250m aangehouden). De rijpe haver moet geoogst worden met een schone combine. Het transport naar de boerderij en de fabriek moet natuurlijk ook met schone machines gebeuren. En tenslotte moet de fabriek ook en glutenvrije productielijn hebben.

Coeliakie-forums

Hendrika: Ik kan er absoluut niet tegen en koop het niet meer, heb het restant weggegooid.

Sanne: Ik eet de havermout zonder problemen.

Reactie Leev 

Reden genoeg om eens contact op te nemen met Leev. Is Leev havermout en Leev geroosterde oergranen echt glutenvrij? Waarom staat er op de oergranen 'kan sporen van tarwe bevatten'? En waarom heeft Leev geen officieel logo?

Bij Leev schrokken ze erg van mijn email. En reageerden serieus en voortvarend.

"Uiteraard moet een fabrikant als wij kunnen garanderen dat glutenvrije producten (in ons geval < 20ppm) ook echt glutenvrij zijn.

Wij kopen deze glutenvrije havermout bij een leverancier in Duitsland.  Bauckhof is een toonaangevend bedrijf in de biologische/glutenvrije wereld en dat wordt in Duitsland zeer streng nageleefd / gecontroleerd.

Bauckhof maakt van haar producten eigen analyses (zie bijlage) en laat deze ook extern controleren. (zie bijlage)."

Sporen van tarwe?

Over het opschrift 'kan sporen van tarwe bevatten' kreeg ik (via Leev) antwoord van de leverancier in Duitsland:

"Our muesli '3565 Bio Hafermüsli Schoko glutenfrei' doesn’t contain any traces of wheat. The declaration of this product is not correct and misleading like this. On the one hand you write “gluten free < 20 ppm” and on the other hand you write “May contain traces of wheat” – which means it is not gluten free."

Leev zal het opschrift niet meer gebruiken.

Extra controle en certificering

Naar aanleiding van mijn email heeft Leev contratesten laten doen door Nutrilab (het bedrijf dat ook de certificering regelt voor de NCV).
Beide Leev haver/muesli producten zijn ruim onder de 5ppm en daarmee glutenvrij aangetoond. (Zie Analyserapport 1 en Analyserapport 2)

Leev is met Schouten in gesprek voor een certificering. Daarna mogen zij het glutenvrije logo voeren.

6 antwoorden naar “Leev haver glutenvrij?”

  1. Pingback: Winweek ’10 jaar glutenvrij’ – dag 5: Leev - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*