Lezing: controle op glutenvrije producten

Jij koopt vast wel eens een product met het glutenvrije logo (het officiële crossed grain logo).
Weet jij ook hoe deze producten gecontroleerd worden?

Op de Nederlandse coeliakie-dag van 13 april 2019 kon ik helaas maar 1 lezing volgen. Maar dat was wel meteen een interessante!
Gerard Kramer van Natirlab vertelde over de analyse van gluten en controle op glutenvrije producten.

NUTRILAB

Nutrilab is 1 van de laboratoria met wie de Nederlandse coeliakie vereniging samenwerkt.
De Nederlandse Coeliakievereniging beheert de Nederlandse uitgave van het Engelse crossed grain logo, het logo dat een bedrijf ontvangt als het voldoet aan de strenge eisen die bij glutenvrij horen. Maar hier later meer over.

Nutrilab analyseert nog meer producten, niet alleen op gluten en andere allergenen. Zij analyseren producten naar aanleiding van eisen van de overheid (bv zware metalen en pesticiden), kwaliteitseisen van de klant (bv de pittigheid van een worst) en controleert de voedselveiligheid (bv salmonella en de e-coli bacterie).
Het zusterbedrijf Schouten controleert de waarheid van de etiketten.

TESTEN VAN GLUTEN

Het testen van gluten lijkt een beetje op koken:

  • Stap 1: Het product gaat in een mixer, er wordt een prutje van gemaakt.
  • Stap 2: Van het prutje wordt een soepje gemaakt met behulp van oplosmiddel. Dit moet een tijdje pruttelen en koken.
  • Stap 3: Een drupje van het soepje komt in een schaaltje waar een beetje antistof* tegen gluten in zit. Hierdoor verkleurt het. De kleur wordt vergeleken met een standaardniveau, waardoor bepaald kan worden hoeveel gluten er in het project zit.

*Deze antistoffen worden gewonnen uit het bloed van (glutenintolerantie) konijnen.

Noot van de redactie: Door deze methode kan een grote taart met een paar glutenbevattende sprinkels, een totaal glutengehalte van < 20 ppm hebben en dus glutenvrij gekeurd worden.

WAT IS GLUTENVRIJ?

Glutenvrij is volgens de Europese wetgeving minder van 20 mg gluten per kilogram product. Dat is te vergelijken met 1 persoon in een volle Kuip.

Nutrilab kan veel gevoeliger meten, namelijk 2,5 mg gluten per kilogram product (2,5 ppm)
Dit is te vergelijken met 1 persoon in de hele stad Utrecht.

CROSSED GRAIN LOGO

Bedrijven die het crossed crain logo van 1 of meerdere van hun producten willen of hebben, moeten voldoen aan strenge eisen.
De producten worden regelmatig bemonsterd en het bedrijf zelf wordt geïnspecteerd door Schouten Certification. Hierbij worden de werknemers ondervraagd en het productieproces bekeken.

Hierbij gaf de heer Kramen het voorbeeld van een bedrijf dat op maandagochtend de glutenvrije producten maakt. Op zaterdag wordt de productieband uitgebreid schoon gemaakt, op maandagochtend wordt de productieband voor aanval gecontroleerd met swaps (wattenstokjes).

Ook bedrijven met de Horeca Alliantie worden op deze manier gecontroleerd: elk jaar wordt er geïnspecteerd in de keuken op procedures, opslag grondstoffen (labeling/scheiding), gescheiden bereiding, risico op kruisbesmetting. Daarnaast wordt het personeel ondervraagd.
Bij ketens zoals McDonalds vindt er ook een lab-controle van het product (de glutenvrije hamburger) plaats.


Als je lid bent van de NCV, kan je de complete presentatie hier bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*