Lezing: Recht op gezonde voeding

Nederlandse Coeliakiedag 2015: eten, kopen, praten, maar ook naar lezingen. Ik beloofde dat ik zou schrijven over de lezingen die wij bezochten. De eerste was 'Recht op gezonde voeding: afdwingen of samenwerken?'

In mijn artikel Paaslunch op school schreef ik al over deze lezing. Ik hoopte tijdens deze lezing te leren waar wij recht op hebben. Heb ik recht op een vergoeding als ik zelf voor de paaslunch van mijn dochter zorg (en de andere kinderen dit allemaal uit de ouderbijdrage betaald krijgen)? Is mijn werkgever verplicht om koffie voor mij te verzorgen (omdat ik die uit de koffieautomaat niet meer mag drinken, zie mijn artikel Kopje koffie?)

Helaas, daar ging de lezing niet over.

Wet en regelgeving

De presentatie werd gegeven door Hans van der Veen, coach van o.a. de NCV-dietistes. De coach gaf een korte samenvatting van de wetten en regelgeving waar wij als coeliaken mee te maken hebben:

 • WGBO (Wet Geneeskundige behandelingsovereenkomst)
  – zelf zorgverlener kiezen
  – recht op informatie (inzien zorgdossier)
  – een medische behandeling kunnen weigeren
  – recht op een second opinion
 • Recht op privacy
 • Klachtenregelingen
 • Burgerlijk Wetboek -> onrechtmatige daad
 • Allergenen wetgeving: Hierin is vastgelegd dat een artikel glutenvrij genoemd mag worden als het minder dan 20 ppm gluten bevat.
  Professionele aanbieders van voedingsmiddelen moeten de consument informatie geven over de 14 wettelijke allergene stoffen die bij bereiding van het product gebruikt zijn.
  Sinds 13 dec. 2014 is ook elke horecaondernemer verplicht om allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen.
 • Goed werkgeverschap

Conflict stijlen

​Vervolgens ging hij in op de verschillende conflict stijlen: Als je bijvoorbeeld inzicht in je dokters-dossier wilt, hoe ga je hier dan mee om?

conflict stijlen

Doe je dat als een haai (voor je rechten moet je vechten), als een uil (verschillen zijn kansen), als een schildpad (je moet geen slapende honden wakker maken, als een teddybeer (bescheidenheid siert de mens) of als een kwal (ieder zijn deel, het is geven en nemen).

Natuurlijk reageert iedereen op elke situatie anders. Soms vecht je als een haai, soms vind je het onbelangrijk en laat je het gaan.
Maar het is wel fijn om te beseffen hoe je in dat conflict staat! En houd altijd in je achterhoofd: Denk in win/win. Blijf betrokken bij het belang van de ander. Zo krijg je vaak meer voor elkaar dan je in eerste instantie dacht.

Deze conflict stijlen zijn eigelijk te ingewikkeld om in 3 kwartier uitgelegd te krijgen. Ik had het fijner gevonden als er wat meer was ingegaan op de wet en regelgeving. Waar heb ik precies recht op? Op mijn werk en in prive-situaties leer ik wel hoe ik om moet gaan met conflicten ;-).

Eén antwoord op “Lezing: Recht op gezonde voeding”

 1. Pingback: Waar heb ik recht op? | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*