Liga eerste stap, glutenvrij?

Liga stap 1

Toen ik  net glutenvrij moest eten, at ik regelmatig Liga 1e stap. Destijds was deze glutenvrij. Nu staat er op de verpakking 'met zeer laag glutengehalte'. Hoe zit dit? Kan ik Liga 1e stap nog steeds eten? Ik zocht het uit.

Europese verordening

Per 1 januari 2012 is de nieuwe Europese Verordening van kracht: de Codex Alimentarius. Deze is gebaseerd op de Codex Alimentarius richtlijn van 2008 voor glutenvrije producten. De verordening kent de volgende categorieën: dieetproducten met een glutengehalte lager dan 20 mg/kg: deze producten mogen aangeduid worden met de term ‘glutenvrij’, en dieetproducten met een glutengehalte tussen de 20 en 100 mg/kg. Voor deze producten moet de vermelding ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden.
(Bron: glutenvrij.nl)

Tolerantie grens

Deze 20 mg/kg is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat de gemiddeld gevoelige coeliakiepatient (ca. 80% van de coeliaken)  10 mg gluten per dag binnen kan krijgen zonder klachten en zonder darmschade*.

Liga glutenvrij?

Liga, met zeer laag glutengehalte

Als we er van uit gaan dat deze koek 60 mg/kg bevat (gemiddelde tussen 20 en 100), zou je bijna een heel pak koekjes leeg kunnen eten voordat je aan die 10 mg gluten komt (175 gram koekjes = 10,5 mg gluten).
Maar… Dit zijn niet de enige gluten die je dagelijks binnen krijgt. Gluten krijg je op veel manieren binnen: een kus van je lief, een vieze deurklink en voeding die toch niet helemaal glutenvrij is. Al die miligrammetjes bij elkaar noemen we glutenstapeling.

Waarom Liga 'met zeer laag glutengehalte' is terwijl er geen glutenbevattende ingredienten worden genoemd, dat weet ik niet. Ik stuurde Liga een bericht, kreeg een berichtje terug, maar daarin stond geen antwoord op mijn vraag.
Feit is dat het op de verpakking staat en dat we er dus mee moeten dealen.

Eet ik Liga?

Voordat de huidige verordening van kracht ging, was de norm 200 mg/kg. Destijds mocht deze Liga wel glutenvrij genoemd worden en werd hij door de meeste mensen gegeten. Ook door mij. Het recept is niet veranderd, dus in principe zou ik h'm nog steeds kunnen eten.
Maar ik doe het niet meer. Ik ben veel gevoeliger dan een aantal jaar geleden. En mijn opgroeiende kind stel ik hier ook niet bloot.
En wat doe jij?

*Bron: A prospective, double-blind, placebo-controlled trial to establish a safe gluten threshold for patients with celiac disease

8 antwoorden naar “Liga eerste stap, glutenvrij?”

  1. In Oostenrijk verkopen ze bij een supermarktketen tarwe-, roggen- en speltvrij brood, dat volgens hun ook glutenvrij is. Maar sporen van gluten kan bevatten. En DUS niet geschikt is voor mensen die coeliakie hebben. De nieuwe manier van zich indekken? Bah, moet er maar eens een (Duitse) mail tegenaan gooien …

  2. Ik eet het niet, ik neem het risico niet. Er zijn voldoende glutenvrije koekjes te krijgen. Ik neem ook zo min mogelijk producten die glutenvrij tarwezetmeel bevatten om dezelfde reden.

  3. Wat ik minder goed begrijp is dat sommige mensen dit niet meer zouden kopen maar vervolgens gewoon snoep of dergelijke van de supermarkt zonder gv logo wel.

    • Eet jij alleen voedsel met het glutenvrije logo, Nicole?
      Dat is echt niet nodig hoor! Als ik jou was, zou ik eens langs gaan bij een gespecialiseerde diëtiste. Want je moet gewoon op de ingrediëntendeclaratie kunnen vertrouwen.

  4. Ik zal jullie uit jullie droom helpen ,tis zelf zo erg dat LIGA ze dr uit heeft gegooid (mijn dochter heeft zwaar gluten en die kon ze nog eten .omdat het extra geld kost heeft liga dr uit gegooid zowel de baby’s, kinderen en volwassenen wordt helaas niet meer aan gedacht. Eigen belang staat bij liga voor op (GRUWELIJK ) .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*