Mijn favoriete glutenvrije muesli

’s Ochtends eet ik meestal overnight muesli met yoghurt. Ook maak ik wel eens havermoutpap van muesli. Of ik gooit het door broodjes, pannenkoeken, muffins… Kortom: Er gaat heel wat muesli door heen bij mij!

Mijn favoriete muesli was van Glutenvrijemarkt.com met havervlokken, rozijnen, zonnebloempitten, boekweitflakes en pompoenpitten. Helaas is deze uit het assortiment… Maar gelukkig mocht ik voor Glutenvrijemarkt.com op zoek naar mijn nieuwe, favoriete muesli!

Mijn eisen voor een goede, glutenvrije muesli

Vaak lees ik ‘dit is mijn favoriete muesli’ of ‘ik ben op zoek naar muesli’.
Bijna altijd blijkt dat ze op zoek zijn naar cruesli, granola of een ander cerial. Ik stoor mij daar altijd een beetje aan. Dat is in mijn ogen geen muesli!
Muesli is wat ik vroeger altijd als toetje kreeg en wat mijn moeder ’s ochtends vroeg al maakte. Geplette granen, noten en gedroogd fruit. Een dag geweekt in yoghurt en (karne)melk of water.

Maar nu blijkt dat dat ook geen echte muesli is!

Muesli is in 1900 ontwikkeld door de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner. Hij was een van de eerste voedingsdeskundigen die welvaartsziekten toeschreven aan voeding. De oorspronkelijke muesli bestond uit 2 of 3 kleine appels, geheel geraspt, inclusief de pitten, schil en klokhuis, een eetlepel gemalen walnoten, hazelnoten of amandelen. Daarbij slechts één afgestreken eetlepel havermout, die men 12 uur had voorgeweekt in 3 eetlepels water, en het sap van een halve citroen en 1 eetlepel gecondenseerde melk.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Muesli

Toch blijven mijn eisen voor een goede, glutenvrije muesli:
Geplette granen (liefst haver en een andere (pseudo)graan), noten, zaden/pitten en gedroogd fruit. Hier moet zeker geen suiker aan toegevoegd zijn. Ik heb niets tegen suiker, maar ik wil het graag zelf toevoegen als ik daar behoefte aan heb.

Met dit in het achterhoofd, beoordeel ik de 9 muesli’s die ik van glutenvrijemarkt.com kreeg. Maar natuurlijk beoordeel ik voornamelijk op smaak.
De avond voor de test verdeelde ik de muesli’s over bakjes, voegde een beetje water en een flinke scheut yoghurt toe en liet het een nacht wellen in de koelkast (overnight). Bij het ontbijt beoordeelde ik de muesli’s.

1. Peak’s free from, basis muesli

Ingrediënten: Havervlokken, sojavlokken, sultana’s, boekweitvlokken, zonnebloempitten.
Prijs: € 2,85 per 450 gram (€ 6,33 per kilo)

Mijn mening: Fijn dat hier meerdere granen zijn gebruikt. De muesli is lekker grof met veel verschillende smaken. Goede bite. En daarbij is het ook de minst dure muesli in het rijtje. Hiermee komt deze muesli voor mij op de eerste plaats!
Cijfer: 8

2. Amisa, havermuesli cranberry aardbei biologisch

Ingrediënten: Volkoren glutenvrije havervlokken (68%), mix van gedroogd fruit (19%) (rozijnen, cranberry (3%), appel, gevriesdroogde aardbeien (0,5%), rietsuiker, zonnebloemolie), zonnebloempitten (9%), gouden lijnzaad (4%). 
Prijs: € 3,20 per 325 gram (€ 9,85 per kilo)

Mijn mening: Een lekkere muesli met een bite. De havervlokken hebben de juiste grootte en de muesli is goed gevuld. Misschien zelfs wel iets te gevuld…
Cijfer: 8

3. Bauckhof, havermuesli Bircher biologisch

Ingrediënten: Volkoren havervlokken (77%), sultana-rozijnen, appelstukjes, geroosterde hazelnootstukjes, amandelstukjes en zonnebloemolie.
Prijs: € 4,10 per 450 gram (€ 9,11 per kilo)

Mijn mening: Lekkere muesli, misschien iets te fijn gemalen, met gedroogde appeltjes en een enkele rozijn. Fijn dat er 2 graansoorten worden gebruikt (al had ik liever volkoren rijst).
Cijfer: 7

4. Lieke is vrij, havermuesli biologisch

Ingrediënten: Haver (60%), Rozijnen (20%), Zonnebloempitten (7%), Dadels (4%), Krenten (4%), Kasha* (3%), Abrikoos (2%).
Prijs: € 3,79 per 450 gram (€ 8,42 per kilo)

Mijn mening: Iets te grof, lekkere noten toegevoegd maar weinig extra smaak.
* Wel fijn dat er een extra graan is toegevoegd. Ik moest even opzoeken wat Kasha is, maar dat is gepelde en geroosterde boekweit.
Cijfer: 7

5. Rosies, havermuesli biologisch

Ingrediënten: Havervlokken, Rozijnen (20%) (Rozijnen, Zonnebloemolie), Hazelnoot (5%), Dadels (4%), Appel (4%), Zonnebloempitten, Abrikozen (3%), Krenten (3%), Kasha.
Prijs: € 4,10 per 400 gram (€ 10,25 per kilo)

Mijn mening: Erg grove vlokken, maar wel goed gevuld.
Cijfer: 7

6. Bauckhof, havermuesli bessen biologisch

Ingrediënten: Havervlokken (71%), rijstvlokken (rijst, ruwe rietsuiker, zeezout), gedroogde bessen (rozijnen, braamstukjes, bosbestukjes, aardbeistukjes) en appelstukjes.
Prijs: € 4,10 per 425 gram (€ 6,65 per kilo)

Mijn mening: Te fijn, geen bite. Wel lekker veel bessen.
Cijfer: 6.

7. Bakery on main, cinnamon raising granola

Ingrediënten: Volkoren glutenvrije haver, honing, rijstsiroop, inuline, rozijnen (5%), water, koudgeperste koolzaadolie, psyllium, kaneel, sesamzaad, natuurlijke smaakstoffen, zeezout, gemalen amandelen.
Prijs: € 6,15 per 340 gram (€ 18,08 per kilo)

Mijn mening: Deze granola (dus geen muesli) is lekker over de yoghurt, maar daar was ik niet naar op zoek. Daarom geef ik h’m als muesli geen hoog cijfer.
Cijfer: 5

8. Bakery on main, triple berry granola

Ingrediënten: glutenvrije haver (64%), honing, inuline, bruine rijst siroop, raapzaadolie, gemalen lijnzaad, citroensap, smaakstoffen, sesamzaad, gedroogde bessen (< 2%), zeezout, gemalen amandelen.
Prijs: € 6,15 per 340 gram (€ 18,08 per kilo)

Mijn mening: Deze granola (dus geen muesli) heet ‘triple berry’, maar er zijn erg weinig bessen te vinden. De granola heeft weinig smaak en wel suiker (honing en rijstsiroop). Ik vind h’m niet lekker en niet geschikt voor mijn ontbijt. Maar een handje tussendoor is wel lekker als snack.
Cijfer: 4

9. Puur Rineke, haver muesli glutenvrij biologisch

Ingrediënten: Havermout 31%, haverzemelen 14,5%, zonnebloempitten 14,5%, kokoschips 10,5%, lijnzaad, cashewnoten ongebrand, amandelschaafsel ongebrand, walnoten ongebrand, gojibessen.
Prijs: € 7,20 per 750 gram (€ 9,60 per kilo)

Mijn mening: De smaak van kokos is erg overheersend. En ik houd niet van kokos…
Cijfer: 3


De producten die genoemd zijn in dit artikel heb ik gekregen van Glutenvrijemarkt.com. Mijn mening is hierdoor echter niet beïnvloed.

5 thoughts on “Mijn favoriete glutenvrije muesli

  1. Nou, ik zou ze allemaal afkeuren wegens gedroogd fruit, rozijnen enz. Dat vind ik zo smerig in muesli of granola. Gelukkig heeft EatNatural eentje zonder gedroogd fruit.
    Maar is het niet gewoon beter om zelf muesli naar eigen wens te maken?

    • Ik vind dat juist wel lekker, gedroogd fruit enz. 😉
      En ik vind de muesli’s van Eat Natural meer granola’s, niet de muesli die ik zoek. Zo zie je maar weer, smaken verschillen!

      Zelf maken is natuurlijk een optie, maar kant en klaar is wel zo makkelijk. Ik vond die van I’m glutenfree zo lekker en ik vond het leuk dat ik van Glutenvrijemarkt.com een nieuwe favoriet mocht uitzoeken.

      Misschien ga ik ooit zelf een mengsel maken!

      • Ja, gelukkig wel dat smaken verschillen.
        Soms maak ik ook mijn eigen versie met glutenvrij haver (van lidl) met zonnebloempitjes, gebroken amandelnoten en banaan. Mengen met lv-yoghurt. Even laten staan (10min) en dan opeten.

        Echt leuk fat je van Glutenvrijemarkt verschillende soorten mocht uitproberen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *