Neurologische vorm van coeliakie soms aangezien voor spierziekte ALS

hersenenDe spierziekte ALS is vooral bekend geworden door de 'bucket challenge', een manier om geld in te zamelen voor deze slopende ziekte. Patienten met ALS hebben een levensverwachting van 3 tot 5 jaar. De hersenen kunnen geen signaal meer sturen naar de spieren, waardoor deze steeds verder uitvallen. 

Er zijn enkele patiënten die aanvankelijk de diagnose ALS kregen, maar bij wie later coeliakie werd vastgesteld. Niet de 'gewone' vorm van coeliakie, maar de neurologische variant, ook wel glutenataxie genoemd.

Bron illustratie

Bij glutenataxie krimpen de kleine hersenen als gevolg van een immuunreactie op gluten. Het is een reactie op het weefsel van de kleine hersenen, en niet zozeer op de slijmvlieslaag van de dunne darm. 

Bij 'gewone' coeliakie is een bepaald type antistoffen te vinden in het bloed, TTG 2. Bij mensen met deze neurologische manifestatie van coeliakie wordt vaak een ander type antistoffen aangetroffen, TTG 6. 

In bijgaand onderzoek worden patiënten met ALS onderzocht op de neurologische vorm van coeliakie. Hoewel zeldzaam, heeft een klein deel van de ALS-patiënten in werkelijkheid coeliakie. Hiervoor geldt een betere prognose. Door een glutenvrij dieet gaan de spieren niet verder achteruit. 

Helaas is de vermindering van de hersenfunctie niet meer omkeerbaar. Dit in tegenstelling tot 'gewone' coeliakie, waarbij de darmvlokken weer kunnen herstellen. Eenmaal afgestorven hersencellen kunnen namelijk niet meer aangroeien. 

Bron: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25867286
En mijn bron was natuurlijk weer Tine op het coeliakieforum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*