Oliebollen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al een aantal jaar bak ik glutenvrije oliebollen. Met het recept van Vlearmoes van het coeliakieforum. Ze zijn heerlijk:  Eva heeft er gister wel 15 gegeten!

Met dit recept kan je zo’n 40 oliebollen maken.  Je kan natuurlijk ook de helft gebruiken 😉
Ik maakte de helft met rozijnen en de helft zonder.

Hierbij het recept dat ik vond op glutenvrije mama, vind ik leesbaarder dan het recept op het coeliakie-forum, aangevuld met de werkwijze zoals ik die vond op ah.nl.

Ingrediënten:
0,5 liter sprankelend bronwater (Spa rood)
2 eetlepels fiberhusk
snuf zout
1 liter warm/lauwe melk
1 kilo glutenvrij bloem
2 eieren
21 gram gist
eventueel 400 gram rozijnen en/of krenten
2 a 3 liter zonnebloem-olie

Bereiding:
Als je het deeg in de broodmachine maakt: giet de melk, het ei en mineraal water eerst in de mengkom en gooi er daarna de droge ingrediënten bovenop. Stel de machine in op een kneed programma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls je zelf mengt (of laat mengen): De fiberhusk met zout in kwart liter spa zetten. De melk lauw maken en de helft in een mengkom gieten. Voeg nu ook de bloem samen met de gist erbij. Daarna het ei de rest van melk toevoegen en mixen met mixer met deeghaken.

Voeg als laatste het fiberhusk , zout en water mengsel toe.
Nogmaals goed mixen daarna goed afdekken en 1 a 2 uur laten rijzen op een warmeplaats.

Verwarm de olie tot 180 ˚C. Ik doe dat in een frituurpan, maar een pannetje op het vuur kan natuurlijk ook. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Als het goed is keren de bollen vanzelf om. Zoniet, keer ze dan halverwege de baktijd.

Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken. Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen. Ga zo door tot het beslag op is. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker. Serveer ze warm of koud.

 

1 thought on “Oliebollen

  1. Pingback: Gluten vervangers | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *