onderzoeken LUMC

In het LUMC worden een aantal onderzoeken gedaan naar coeliakie. Onder andere PreventCD, CoelKids en CyTOF.
Op 25 maart waren ouders en andere geinteresseerden uitgenodigd voor een lezing. De nieuwste resultaten van deze wetenschappelijke onderzoeken werden gepresenteerd.
Uiteraard was ik ook aanwezig, zo’n kans laat ik niet aan me voorbij gaan.

PreventCD

Mijn oudste dochter doet mee aan het PreventCD onderzoek. Bij dit grootschalige onderzoek werd een hypothese bekeken: Kan het geven van kleine hoeveelheden gluten aan zuigelingen het ontwikkelen van coeliakie voorkomen?
Helaas blijkt dat niet zo te zijn. Maar we zijn wel vele andere dingen te weten gekomen door dit onderzoek. Onder andere dat meisjes ook op zeer jonge leeftijd meer kans hebben op coeliakie dan jongens. Kijk voor meer bevindingen op mijn blog uitslagen PreventCD.

Aan dit onderzoek doen kinderen mee die een broer, zus of ouder met coeliakie hebben. Zij hebben dus ca. 10 keer meer kans om coeliakie te ontwikkelen dan een ander kind.
Omdat dit een unieke groep kinderen is, waarvan heel veel informatie al opgeslagen is, wil PreventCD deze kinderen blijven volgen. Daar is geld voor nodig.

Meer over het onderzoek PreventCD vind je in mijn volgende blog die over 2 dagen verschijnt en in mijn verzamelblog PreventCD.

CoelKids en eHealth

CoelKids is een pilot waarbij kinderen niet meer (altijd) naar het ziekenhuis hoeven te komen voor een consult.

“Het poliklinische consult wordt vervangen door een videoconsult met behulp van internet.
Voor de patiënt betekent dit, dat vragen over de gezondheid, het glutenvrije dieet etc. gesteld kunnen worden aan de arts via het beeldscherm.
De bloedtest op specifieke coeliakie-antistoffen zal door middel van een vingerprik thuis plaatsvinden (net als bij CoelKids). Hiervoor krijgt de patiënt de thuistest per post toegestuurd.”

Bron: LUMC

Van deze thuistest maak je een foto die je naar de dokter mailt. Een soort zwangerschapstest, maar dan voor coeliakie.

eHealth is nog uitgebreider: Het is het gebruik maken van nieuwe informatie- en communicatietechnologieeen om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen en/of verbeteren. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een patientenportaal en online consulten zoals bij CoelKids.

Meer over deze pilots vind je in mijn blog die over 4 dagen verschijnt.

CyTOF

De CyTOF is een apparaat dat zeer uitgebreide celanalyses uitvoeren. Hierdoor kunnen onderzoekers de rol van het afweersysteem bij ziekten als coeliakie en autoimmuunziekten beter kunnen gaan begrijpen.

Meer over deze machine, de onderzoeksmethodes en uitslagen vind je over 6 dagen op mijn blog.

Quiz en borrel!

De meegekomen kinderen hadden tijdens de lezingen een ander programma: Bakken, rondleiding, schmincken, knutselen.
Maar voor de quiz werden ze met hun ouders verenigd. We kregen allemaal een operatiemuts en moesten antwoord geven op vragen. Diverse vragen werden gesteld over coeliakie en glutenvrij. Ik dacht dat ik het makkelijk zou halen, dat ik ‘alles’ wel wist. Helaas, ik viel af bij de vraag:

petje-op

Gelukkig hadden we daarna nog een gezellige borrel met heerlijke glutenvrij hapjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*