onderzoeken Prevent CD

Voor het Prevent CD-onderzoek wordt de gezondheid van Eva regelmatig in kaart gebracht. Elke 2 maanden word ik gebeld om samen met de arts-onderzoeker een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierbij worden de lengte- en gewicht-gegevens genoteerd, wordt ingegaan op eventuele ziektes die Eva in die periode heeft gehad, maar ook wat ze in die periode heeft gegeten. En dan natuurlijk met name de gluten bevattende etensmiddelen. Hoe vaak krijgt Eva een lange vinger, heeft ze vlees met een krokant laagje gegeten, eet ze normale pasta en hoeveel boterhammen eet ze per dag?
Daarnaast wordt er tot een leeftijd van 3 jaar regelmatig bloed afgenomen, om te controleren of ze antilichamen voor coeliakie ontwikkeld heeft. Tot nu toe is Eva voor het onderzoek 4 keer geprikt. Ze vind het over het algemeen niet erg, ze vind het wel interessant en laat geen traan!
Bij 3 maanden, 6 maanden, 10 maanden en 12 maanden waren de anti-tTG (coeliakie antilichamen) niet waarneembaar.
Bij 18 maanden, 2 jaar en 3 jaar zullen de antistoffen weer worden bepaald.

Eva wordt dus goed in de gaten gehouden. Maar binnenkort worden ook Erik en ik gecontroleerd op HLA-DQ2 en -DQ8.
Eva heeft HLA-DQ8 in haar genen. Dit kan coeliakie veroorzaken, maar minder goed dan HLA-DQ2.
– Binnenkort worden de lay-outs van de ouderinformatiemiddag op de website geplaatst. Dan is mij hopelijk ook weer duidelijk hoe dit ook al weer zat… –
Heeft ze dit alleen van mij? Heb ik alleen HLA-DQ8 of ook HLA-DQ2? Of heeft Eva ook een deel van Erik geërfd?
Binnenkort zal het duidelijker zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*