Ontlastingstest: coeliakiepatiënten eten te veel gluten

poepOp het coeliakieforum kwam ik weer een interessant onderzoek tegen. Tine schreef er een goed stuk over en ik mag die overnemen op mijn blog:

Ook al denk je goed glutenvrij te eten, het kan gebeuren dat je toch te veel gluten binnenkrijgt. Van een groep van 188 Spaanse coeliakiepatiënten verdeeld over 13 Spaanse ziekenhuizen, bleken 56 personen (30%) te veel gluten te eten. Dit kwam aan het licht door analyse van hun ontlasting. Dit is de tweede publicatie waaruit blijkt dat een aanzienlijk deel van de coeliakiepatiënten te veel gluten eet. Eerder werd bij een kleiner onderzoek met 58 Spaanse coeliakiepatiënten de urine geanalyseerd, met als uitkomst dat de helft te veel gluten had binnengekregen.

Testkit

Het testen van de urine of de ontlasting gebeurt met de ELISA G12 antistoffentest die is ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Biomedal. Een test die tot nu toe bekend stond als glutendetectiemethode voor levensmiddelen, maar die nu wordt gebruikt voor de analyse van lichaamsstoffen. Nadat een coeliakiepatiënt gluten eet, is dit zes uur tot twee dagen aantoonbaar in de urine en vier dagen in de ontlasting. Hierin zijn ‘gluten immunoge peptiden’ te vinden, gluteneiwitten die schadelijk zijn voor coeliakiepatiënten.

Publicatie

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in ‘The American Journal of Gastroenterology’. De ontlastingstest geeft meer houvast dan een voedseldagboek of het meten van antistoffen in het bloed, schrijven de betrokken onderzoekers en (kinder)maagdarmleverartsen. De test geeft een beter beeld hoeveel gluten een coeliakiepatiënt – bewust of onbewust- heeft geconsumeerd. 

Leeftijd, geslacht en aantal jaren op dieet

  • Jonge coeliakiepatiëntjes tot drie jaar krijgen niet zo vaak gluten binnen. Bij 86% zijn geen glutenpeptiden te vinden in de ontlasting, bij 9% een beetje en bij 6% heel veel.
  • Bij kinderen in de leeftijd tussen vier en twaalf jaar loopt het iets terug: 72% krijgt geen gluten binnen, 14% een klein beetje en 14% duidelijk te veel.
  • Vanaf dertien jaar gaat het achteruit met de dieettrouw: 61% eet nog strikt glutenvrij, maar 22% krijgt iets te veel gluten binnen en bij 18% is de gluteninname duidelijk te hoog.

Sommige leeftijdsgroepen springen eruit. Zo blijken jongens en mannen van 13 jaar en ouder vaker gluten binnen te krijgen dan meisjes en vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie (60% vs 32%). Naarmate een coeliakiepatiënt langer op dieet is, loopt de dieettrouw terug. Van de groep die 1 jaar op dieet is, heeft 25% gluten gegeten volgens de ontlastingstest, van de groep die 2 tot 5 jaar glutenvrij eet, is dat 37%.

Voedseldagboek

De proefpersonen noteerden vier dagen precies wat ze aten (of wat hun kind at) en of ze dachten dat ergens gluten in zat. Van de 109 personen die meenden keurig netjes glutenvrij te eten en geen fouten te maken, werd dit bevestigd door de glutenanalyse bij 82 personen; bij 27 personen ging het echter fout, zij kregen toch te veel gluten binnen. Van 138 proefpersonen gaf 18% aan, gedurende vier dagen iets met gluten gegeten te hebben, in totaal 25 personen. Bij 16 waren, opmerkelijk genoeg, geen glutendeeltjes te vinden in de ontlasting; bij 9 wel.

Antistoffen

Van de 56 coeliakiepatiënten met gluten in hun ontlasting hadden er slechts 16 TTG IgA antistoffen in hun bloed. Van de 11 patiënten met DGP IgA antistoffen in hun bloed, hadden er 6 glutendeeltjes in hun ontlasting. De DGP IgA antistoffentest lijkt een betere maat voor de consumptie van gluten dan de TTG IgA test, maar echt betrouwbaar is het nog steeds niet, want 46 van de 53 patiënten met gluten in hun ontlasting zijn negatief voor anti-DGP IgA.

Klachten

Slechts 5% van de onderzochte groep (9 personen) had na gemiddeld 2,5 jaar op dieet nog klachten, zoals een ijzertekort, diarree, obstipatie, buikpijn, gewichtsverlies, DH (coeliakie van de huid) en het uitblijven van groei. Van deze 9 personen bleken er 6 te veel gluten in hun ontlasting te hebben (67%).

Gebruik testkit

De onderzoekers zien verschillende toepassingen voor de ontlastingstest:

  • aantonen of een coeliakiepatiënt te veel gluten eet, zodat het dieet bijgestuurd kan worden, en de kans op complicaties vermindert
  • een coeliakiepatiënt helpen om onverwachte bronnen van gluten te vinden
  • aantonen of een coeliakiepatiënt met klachten te veel gluten eet
  • aantonen of iemand refractaire coeliakie heeft (waarbij het lichaam een immuunreactie blijft vertonen, ook al komen er geen gluteneiwitten meer binnen, wat een zeldzame complicatie is van coeliakie)
  • bij een glutenprovocatie: aantonen of een patiënt genoeg gluten eet
  • bij het testen van nieuwe medicijnen en behandelingen: de ontlastingstest geeft een beter beeld van de glutenconsumptie dan de antistoffentest en een voedseldagboek.


Bron: Pubmed – Am J Gastroenterol. 2016 Sep 20. doi: 10.1038/ajg.2016.439.
Fecal Gluten Peptides Reveal Limitations of Serological Tests and Food Questionnaires for Monitoring Gluten-Free Diet in Celiac Disease Patients.

En mijn bron was natuurlijk weer Tine op het Coeliakieforum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*