Over Placebo- en Nocebo-effecten

placebo

Vaak vraag ik mij af: Krijg ik nu last van een mogelijke glutenfout omdat ik bang ben dat ik last krijg? Heb ik last van het nocebo-effect?

Het verschijnsel kende ik. De naam nog niet: "Nocebo is het stiefzusje van het welbekende placebo-effect. Positieve verwachtigen kunnen helend werken. Omgekeerd kunnen negatieve verwachtingen schaden. Geef tien proefpersonen een suikerpilletje met de mededeling dat het een braakmiddel is, en acht gaan daadwerkelijk spugen."
Volkskrant: Zijn gluten echt zo ongezond? (31 juli 2015)

In mijn vorige blog schreef ik dat ik hartkloppingen krijg als ik gluten binnen krijg.
Grappend zeg ik wel eens tegen manlief: "Deze fout kost mij weer een paar jaar van mijn leven."
(Het aantal hartslagen in het leven van alle zoogdieren ligt rond de één miljard. Bron Kennislink)

Maar juist door deze hartkloppingen weer ik zeker dat het een glutenfout is. Hartkloppingen kun je immers niet stimuleren. Toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*