Overgeven, rare reactie bij darmziekte

eject-154112_640Rillerig, zwetend, naar adem snakkend, benauwd, alles tintelt, hartkloppingen, kotsmisselijk, buikkrampen, alsof ik van binnen uitgeknepen word.

Mijn maaginhoud komt er met een golf weer uit. Waarna ik snel weer andersom moet gaan zitten om ook de waterdunne ontlasting in de wc te deponeren. Een zo gaat het een uur door. Tussen de golven door ga ik even op de badkamervloer liggen om op adem te komen.

Ho, stop!
Coeliakie is toch een darmziekte? Hoe kan het dan mijn lichaam alles er weer uit gooit, voordat de gluten uberhaubt de darmen hebben bereikt?
Waarom ga ik overgeven als ik gluten binnen heb gekregen?

Bron foto

Het boek "De mooie voedselmachine" geeft uitleg over overgeven:

"Overgeven is een knappe prestatie: miljoenen kleine receptoren testen de maaginhoud, onderzoeken het bloed en verwerken de indrukken van de hersenen. Elk brokje informatie wordt in het gigantische netwerk van het zenuwstelsel verzameld en naar de hersenen gestuurd. De hersenen kunnen de informatie afwegen, en afhankelijk van hoeveel alarm er is geslagen besluiten ze: overgeven of niet. Dat geven de hersenen door aan bepaalde spieren, die vervolgens aan het werk gaan.
(….)
Een lege maag voorkomt niet dat je overgeeft, want de dunne darm kan zijn inhoud ook legen. De maag zet dan speciaal de deur open en laat de inhoud van de dunne darm weer binnen."

Uit mijn reactie blijkt maar weer dat coeliakie niet alleen een darmziekte is, maar een ziekte van het hele systeem.
En zou bij mijn zo'n glutenpil dan wel werken? (Voor meer informatie over de glutenpil, lees Stories of a Coeliac en Gebaksjuwelier)

2 antwoorden naar “Overgeven, rare reactie bij darmziekte”

  1. Pingback: De beste glutenvrije blogs van augustus 2015 | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*