Overgevoelig voor gluten (vervolg)

microscoop

Op 11 februari schreef ik over een kleinschalig, Australisch onderzoek:
de 37 proefpersonen die dachten dat ze overgevoelig zijn voor gluten, waren dat toch niet.
(Lees hier mijn blog: Overgevoelig voor gluten?)

Dit staat haaks op een Europees onderzoek waar ik deze week over las: Van de 60 proefpersonen, bleek iedereen een vorm van glutenintolerantie te hebben.

Tine op het coeliakieforum:

"Sommige mensen weten dat ze ziek worden door gluten. Ze zijn anders gaan eten, hebben brood, koek en pasta vervangen door glutenvrije alternatieven, en merken dat hun gezondheid verbetert. Maar waar komt dat door? Hebben ze coeliakie? Een allergie voor tarwe? Zijn ze glutensensitief? Of is er een andere reden waarom ze klachten hebben die verdwijnen door het aanpassen van hun voeding?

In 2015 kwamen internationale coeliakie-experts bij elkaar om afspraken te maken over het diagnosticeren van glutensensitiviteit. Bij een patiënt die aangeeft klachten te ervaren door gluten, wordt eerst beoordeeld of er sprake is van coeliakie of een tarwe-allergie. Als iemand geen coeliakie heeft en ook geen tarwe-allergie, volgen enkele periodes waarin de patiënt afwisselend wel en geen gluten eet: eerst 6 weken gluten, daarna 6 weken geen gluten, vervolgens een week gluten of placebo (alleen de arts weet wat de patiënt eet), een tussenpauze, en nog een week gluten of een placebo (ook nu weet alleen de arts wat de patiënt eet). Aan de patiënt wordt gevraagd hoeveel klachten er zijn. Als er meer klachten zijn in de glutenperiode, is dat een aanwijzing voor glutensensitiviteit.

Bij patiënten die al glutenvrij eten, is het lastig om eerst coeliakie uit te sluiten. Want in het bloed zijn dan vaak al geen antistoffen tegen gluten meer te vinden. En de darmen kunnen ook al hersteld zijn. Als de arts voorstelt om zes weken weer gluten te eten, stuit dat nogal eens op bezwaren. Soms zijn de klachten zo heftig, dat het niet mogelijk is om lange tijd een grote hoeveelheid gluten te eten.

In het Britse Sheffield hebben maagdarmleverartsen de periode waarin een patiënt gluten gaat eten om een diagnose te verkrijgen, verkort van zes weken naar twee weken. In die korte periode van twee weken gaan de TTG antistoffen bij (veel) coeliakiepatiënten al omhoog. Ook is schade aan de darmen dan (vaak) al aan te tonen.

Zestig Britten die al glutenvrij aten, spraken met hun arts af dat ze zes weken gluten zouden eten, vier boterhammen per dag (dat is ongeveer 10 gram gluten). Zes personen hielden dat niet zo lang vol: na ruim 2 weken stopten ze ermee, ze werden te ziek. Toch was die periode van 2 weken lang genoeg om coeliakie aan te tonen of uit te sluiten, of om vast te stellen of iemand glutensensitief is.

Van alle zestig patiënten die meededen aan de glutenprovocatie, hadden er 21 coeliakie (35%), 32 waren glutensensitief (53%) en 7 (11%) hadden 'potentiële coeliakie' (met als definitie: coeliakie-HLA-genen, antistoffen in het bloed, maar geen darmschade).

Italiaanse artsen hebben dezelfde ervaringen. Ze hebben de periode om gluten te eten nog verder verkort, naar 4 dagen. Volgens hen is dat ook al lang genoeg om te achterhalen of iemand coeliakie heeft of glutensensitief is. Ze vragen niet aan de patiënt om aan te geven hoe ernstig de klachten zijn, maar wel om aan te geven in welke periode gluten op het menu stond.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26843347

Het is een vervolg op deze studie: Proef met 35 glutensensitieve personen

Zie ook: Catassi C, Elli L, et al. Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. Nutrients. 2015 Jan; 7(6): 4966-4977. Doi 10.3390/nu7064966"

2 antwoorden naar “Overgevoelig voor gluten (vervolg)”

  1. Pff, dat had ik eerder moeten weten! Ik heb ook een glutenprovocatie moeten doen en bij mij duurde die 12 weken… Een zware tijd, waarin ik behoorlijk ziek was. Fijn dat dit in de toekomst wellicht niet meer nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*