overgevoelig voor gluten?

noceboIn Australie eet een groot deel van de bevolking glutenvrij. Ze denken dat ze overgevoelig zijn voor gluten. De meesten van deze mensen heeft geen diagnose coeliakie of non-celiac gluten sensitivity.

Onder deze mensen werd een kleinschalig onderzoek gedaan. Zijn ze inderdaad overgevoelig voor gluten?

37 proefpersonen – die meenden overgevoelig te zijn voor gluten – kregen wekenlang alleen voedsel dat door de onderzoekers zelf was bereid. Elke week veranderde het dieet, van glutenvrij naar weinig gluten naar heel veel gluten en omgekeerd. Het maakte, tot verrassing van de onderzoekers, allemaal niks uit. Na elk dieet – ook de placebo-variant – klaagden de proefpersonen over buikpijn, misselijkheid en winderigheid.

De data wezen duidelijk naar een nocebo-effect’, zegt de Australische onderzoekster Jessica Biesiekierski, inmiddels werkzaam als gastro-enteroloog aan de universiteit van Leuven. ‘De deelnemers verwachtten dat ze darmklachten zouden kregen van het dieet met gluten. Maar ze kregen dezelfde klachten van het glutenvrije dieet. Ze werden echt ziek hoor, het was niet fake. Maar gluten had er niets mee van doen.’

Volkskrant: Zijn gluten echt zo ongezond? (31 juli 2015)

Als je ook denkt dat je overgevoelig bent voor gluten, lees eerst dit voordat je glutenvrij gaat eten: Glutenvrij eten zonder diagnose? en 'zomaar' glutenvrij gaan eten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*