Patatje met … xanthaangom

Ik ben al geen fan van xanthaangom.
Als ik er mee bak, mislukt dat baksel meestal. Daarnaast kan ik er maar niet achter komen wat xanthaangom eigenlijk is. (Zie mijn blog xantaangom).

Op een onverwachte plek kom ik xanthaangom weer tegen. Niet als ingredient bij een glutenvrij recept, maar als ingredient van frietsaus.
De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het verschil tussen mayonaise en frietsaus en komt tot de conclusie dat xanthaangom hier een grote rol in speelt.

Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

En wat is nu xanthaangom?  (of xanthan gom, of xantaan gom)
Er is een bacterie die xantaangom maakt.
Die bacterie is ontdekt op planten waarop slijmvorming optrad.
Het idee is dat ze die gom uitscheiden om water vast te houden. Zodat ze beter op planten waar weinig water op zit, kunnen overleven.
Xanthaangom is dus eigenlijk slijm ;-).

Deze vind je misschien ook interessant

Één reactie op “Patatje met … xanthaangom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *