recept: Appeltaart

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet recept voor mijn appeltaart staat al op mijn site. Maar een beetje verstopt. Vandaar dat ik h'm er nu weer op zet. Want hij is zooooo lekker!

Het recept stond ooit in de Glutenvrij. Deze taart had een (normale) taartenbakwedstrijd gewonnen. En met recht! Hieronder lees je het recept:

DIT HEB JE NODIG

Voor het deeg:

  • 300 gram witte broodmix
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 120 gram suiker
  • 1 ei
  • 160 gram roomboter

Voor de vulling:

  • 5 stevige appels, bijvoorbeeld goudrenetten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • een flinke scheut gembernat
  • 100 gram rozijntjes

ZO MAAK JE HET

  1. Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  2. Bak de appelstukjes even kort in de koekenpan.
  3. Wel de rozijnen in warm water.
  4. Doe de ingredienten voor de vulling bij elkaar en zet het weg in de koelkast.
     
  5. Verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Meng de ingredienten voor de taart in een kom. Kneed met de deeghaken van de electrische mixer en later met je handen tot een bal.
  7. Rol ¾ van het deeg uit tot een lap en bedek hiermee de bodem en de randen van een ingevette ronde taartvorm (24cm doorsnee).
    – glutenvrij deeg/deegroller en ik zijn geen vrienden. Ik gebruik geen deegroller, maar druk het deeg in de vorm. –
  8.  Vul de taart met het appel-mengsel.
  9. Maak van het resterende deeg 'slangetjes' en verdeel deze in een ruitpatroon over de taart.
  10. Bak de appeltaart ongeveer75 minuten in de voorverwarmde oven gaar en lichtbruin.

 

Deze vind je misschien ook interessant

10 reacties op “recept: Appeltaart

  1.  Missschien nog een paar tips, die het verwerken van het zandtaartdeeg gemakkelijker maken..  🙂

    in mijn moeders kookboek, druk 1935, van Lotgering-Hillebrand, wordt voor de appeltaart veel meer boter gebruikt;

    Op 300 gram bloem 227 gram roomboter..

    ik heb dat zelf verminderd tot 150 gram en dat is net zo lekker..

    sinds ik de bindkracht ( of kleefkracht) van xanthaangom heb ontdekt voeg ik standaard een beetje toe aan deegmensels (1/2 theelepeltje) 

    ik beleg de bodem van de springvorm met deeg en bak deze 10 minuten voor in de oven, laat het afkoelen en bekleed daarna de zijkanten met deeg, de bodem bestrooi ik met amandelmeel, en dan de vulling van appelen en rozijnen.

    als je de appeltaart 20 minuten hebt gebakken, kun je er een mengsel( van  2 eieren en 1 dl room met een schep suiker)  overheen gieten en dan nog 20-30  minuten laten bakken. 😉

     

    voor het uitrollen van het deeg is plastic folie toch een uitkomst??

     

     

  2. Ben erg blij met dit recept. Heb hem al 2 keer gebakken in 2 weken tijd met wat kleine aanpassingen zoals palmsuiker, koekkruiden en rozijnen geweekt in rum. Heb hem in mijn oven op 160 gebakken want eerste keer was hij iets te bruin geworden op 180 graden.Wat een tip om broodmix te gebruiken. Met de mix c viel de taart steeds uit elkaar en nu dus niet meer. Heeft me ook op idee gebracht dit eens met koekjes te proberen, kijken of het werkt.Thx a lot! 

  3. Pingback: Voornemens: Recepten te maken (2) | Ik ben glutenvrij

  4. Ik heb deze appeltaart nu al 3x gemaakt met consenza witte broodmix, de smaak is heerlijk alleen valt de korst erg snel uit elkaar. Heb je ervaring met fiberhusk toevoegen? Dat heb ik in huis, xantaangom niet 🙂

    • wat leuk om te lezen dat je de taart al zo vaak gemaakt hebt!

      Bij mij valt de korst ook redelijk snel uit elkaar. Wordt door de vulling bij elkaar gehouden. Maar ik heb dat nooit een probleem gevonden. Heb het dus ook nog niet met fiberhusk geprobeerd. Ben benieuwd naar jouw ervaring!

  5. Feedback mbt de fiberhusk: een 3/4 eetlepel fiberhusk maakte bij mij niets uit qua kruimeligheid. Het deed ( gelukkig ) ook niets af aan de smaak. Het kruimelige vind ik zelf ook geen probleem, maar ik vind het leuk om te experimenteren!

  6. Ik ben hem nu aan het bakken. Halverwege de oven terug gezet op 160 graden. Nog wel een tip voor het uitrollen. Ik heb hem uitgerold tussen bakpapier! Ideaal! Mooi dun en niets blijft er kleven

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *