restaurants: tips voor een glutenvrije maaltijd

In de herfstvakantie gingen we als afsluiting van een leuke dag, eten bij een pannenkoekenhuis. Ik had daar en discussie met mij broer: hij vond het overdreven dat ik mopperde over het koekje bij mijn thee. Een glutenvol koekje, terwijl ik vlak daarvoor had gevraagd naar glutenvrij en kruisbesmetting. Want dat is toch mijn eigen verantwoordelijkheid dat ik die niet op eet? Ik vind het koekje een teken dat er niet goed geluisterd wordt naar mijn wensen, dat er niet serieus genoeg wordt omgesprongen met het glutenvrije dieet en mijn gezondheid. Helaas kreeg ik gelijk…

Ik ga niet vaak uit eten, maar bijna altijd gaat er iets fout:

Het is het afgelopen jaar bijna nooit echt fout gegaan, maar dat komt vooral door mijn eigen oplettendheid!

Op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging staat een mooi document waar een restaurant rekening mee moet houden bij het bereiden van een glutenvrije maaltijd (richtlijn voor glutenvrije maaltijden in de horeca). Maar mijn ervaring is dat de meeste foutjes worden gemaakt in de communicatie tussen de klant, bediening en de keuken. Daarom hierbij een aantal tips om die communicatieproblemen te voorkomen.

 • Vraag hoe serieus het glutenvrije dieet gedaan moet worden. Heeft iemand coeliakie en moet het dus strikt glutenvrij? Of hoeft de kok minder op kruisbesmetting te letten…
 • ​Nee zeggen als je glutenvrij niet kan garanderen.
 • Zorg voor 1 ober aan de tafel van iemand met een coeliakie. 1 iemand die weet over de wensen en de kans op kruisbesmetting.
 • Of geef de persoon met speciale wensen een placemat in een afwijkende kleur en/of een bord in een afwijkende kleur of vorm. En dat ook met de bakjes voor de bijgerechten. Zo weet iedereen meteen: Pas op!
 • Een glutenvrij vlaggetje op het bord.
 • Iets minder aanwezig (want niet iedereen vind het leuk als er aandacht wordt gevestigd op hun voedseluitdaging): Een streep saus in een afwijkende kleur op het bord dat glutenvrij is.
 • De glutenvrije gast boeken op een ander tafelnummer dan zijn tafelgenoten. Bijvoorbeeld 104a.
 • ​De borden voor de mensen met een voedseluitdaging apart uitserveren, zodat er tijdens het serveren geen kans is op kruisbesmetting. Of het bord plaatsen onder een cloche.
 • ​Vervang het tafelkleed. Er zitten vaak nog veel kruimels op…
 • Zorg voor schoon bestek.
 • En als er iets niet duidelijk is: Vraag, vraag, vraag!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*