rijs-middelen

In het boek van Phil Vickery kom ik Zuiveringszout tegen.
Hoe zat het ook al weer? Is zuiveringszout gewoon te vervangen door bakpoeder?
Hierbij de meest gebruikte rijs-middelen op een rijtje.

Gist (Zie ook mijn blog tips voor werken met gist)
Gist wordt gebruikt om brooddeeg te laten rijzen (of bier en wijn te maken). Je hebt het in verse vorm (4 weken houdbaar), gedroogde vorm (langer houdbaar) en instant vorm (langer houdbaar en direct bruikbaar).

Zuiveringszout / natrium bicarbonaat (NaHCO3) / baking soda :
Zuiveringszout wordt gebruikt als rijsmiddel in deeg en beslag. Het reageert samen met zuur dat je ook toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk, azijn, citroensap etc en produceert dan belletjes koolzuurgas. (Koolzuurgas is de prik in limonade).
Zuiveringszout kan je kopen bij o.a. de drogist. Daar staat het bij de zepen.

Bakpoeder
Bakpoeder is een mengsel van zuiveringszout en citroenzuur of een ander zuur. Eventueel nog iets als maizena om klonteren/reageren tegen te gaan. Het werkt dus gewoon hetzelfde als zuiveringszout, alleen hoef je niet nog zelf te zorgen voor het zure. Soms een voordeel, want lekker makkelijk. Soms een nadeel, want als de ingrediënten al van zichzelf zuur zijn kan je mengsel te zuur worden in welk geval je dus beter natriumbicarbonaat (baking soda) gebruikt of een combinatie van die twee.

Wijnsteenbakpoeder
Wijnsteenbakpoeder is een mengsel van zuiveringszout en wijnsteen. Wijnsteenbakpoeder schijnt gezonder te zijn dan normale bakpoeder.

Uitwisselen?
De verhouding tussen instant of droge gist en verse gist is ongeveer 1: 2,5.

Bakpoeder en wijnsteenbakpoeder zijn onderling uitwisselbaar.
Als je (wijnsteen)bakpoeder vervangt door zuiveringszout, moet je iets van een zuur toevoegen. Dan werkt het beter en smaakt het minder snel naar zeep.
Zuiveringszout vervangen door door (wijnsteen)bakpoeder is geen probleem.

Op de verpakking staat meestal hoeveel rijsmiddel je moet gebruiken voor x gram meel:

  • 7 gram gedroogde gist voor 500 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder voor 500 gram bloem

Gist en (wijnsteen) bakpoeder zijn niet 1-op-1 uitwisselbaar.  Bakpoeder rijst minder en geeft een minder luchtig resultaat. Als je toch geen gist wilt gebruiken (omdat je er niet tegen kan, of omdat je het domweg niet in huis hebt) zijn er een paar trucjes:

Vervang je gist door bakpoeder, gebruik dan de dubbele hoeveelheid die op het potje staat (dus 32 gram bakpoeder voor 500 gram bloem).
Gebruik Spa rood in plaats van water.
Baksels met gist moet je laten rijzen voordat je het gaat bakken. Baksels met bakpoeder rijzen al bakkende. Een brood met bakpoeder kan dus meteen de oven in.
(Bron: Tine op het coeliakieforum)
Baksels met gist moet je laten rijzen voordat je het gaat bakken. Baksels met bakpoeder rijzen al bakkende.

Voor meer informatie over verschillende rijs-middelen, kijk op //www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/

Eén antwoord op “rijs-middelen”

  1. Thanks! Handig. Even opgeslagen, staat allemaal in mijn keukenla, voor de momenten dat ik me afvraag hoe zat het ook al weer. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*