Over mij/contact

Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie.
Of eigenlijk: Wij zijn glutenvrij, want wij hebben coeliakie.  Maar dat was nog niet zo toen ik deze blog startte (2009).
Wij zijn Mirjam (1977) en dochter Mirthe (2011). Ik ben glutenvrij sinds 2007. Mirthe is glutenvrij sinds 2012.
Hier op ikbenglutenvrij.nl plaats ik artikelen over coeliakie en ons glutenvrije leven.

Wie ben ik?

Ik woon samen met manlief en onze dochters Eva en Mirthe in Amersfoort.
Ik werk bij een gemeente als projectleider in de openbare ruimte. Ik ben vrijwilliger in de ouderraad en de wijk-moestuin. Daarnaast probeer ik minstens 1 keer per week te roeien, dans ik Argentijnse tango met manlief en wil ik met enige regelmaat mijn familie en vrienden zien.

Maar ik kan ook erg genieten van een dagje thuis rommelen of een lekkere wandeling door het bos.

Lezen en schrijven

Al van jongs af aan houd ik van schrijven. Toen ik 10 was, verhuisde ik naar de andere kant van het land. Mijn vriendin en ik bleven elkaar schrijven, brieven van 20 kantjes waren geen uitzondering. Die dikke brieven veranderden in lange mails. En die veranderden helaas in een chatgesprek of een lief kaartje.
Nu schrijf ik vooral voor mijn werk (o.a. nieuwsbrieven en projectplannen) en natuurlijk voor deze website. Op mijn werk hebben we een schrijfstijl die goed bij mij past: eigentijdse woorden, korte zinnen en geen ‘hebben gehad’. Deze schrijfregels komen op mijn site ook goed van pas!

Wauw, wat kun jij mooi schrijven. Heb genoten van het lezen ervan.  (Rianne)

Wat mij betreft zet Mirjam de standaard voor glutenvrije bloggers. Zij heeft een groot netwerken in de glutenvrije (blog)wereld en ze zit bovenop het glutenvrije nieuws.  (Glutenvrije mama)

Mijn dochter is 10 en vindt jouw blog erg leuk om te lezen. Wij hebben via facebook ook al de nodige tips van je kunnen gebruiken. Ga zo door ….je helpt ons en een heleboel anderen enorm mee. (Corina)

Ook houd ik van jongs af aan van lezen. Een boek per week en een stapel tijdschriften.
Totdat ik moeder werd en geen rust meer had voor het lezen van een boek. Ik stapte over op blogs. Nu lees ik wekelijks een groot aantal coeliakie-blogs en coeliakie-forums. Hierdoor ben ik goed op de hoogte van de laatste stand van zaken over coeliakie en het glutenvrije leven.

(en een fijn boek komt ook steeds meer terug in mijn leven nu de meiden groter worden)

Ikbenglutenvrij.nl

Ik ben glutenvrij gaat over coeliakie en ons glutenvrije leven. Ondertussen schreef ik al meer dan 1.500 blogpost:

Over glutenvrij snoep, met ideeën voor glutenvrij lekkers, over Glutenvervangers en over zelf broodmix maken.
Over coeliakie en kinderen: Coeliakie op school, glutenvrij op kamp en hoe blijf je zelf glutenvrij als je kind dat niet is?
Over coeliakie medisch: Het voorkomen van jodiumtekort bij glutenvrij eten, het Prevent CD onderzoek, het 0% gluten dieet en de geschiedenis van coeliakie.
Over de glutenhype: Het glutenvrije dieet uitproberen, niet doen!
En natuurlijk ook met recepten: Bakjes eten en glutenvrije en lactosevrije griesmeelpudding

Ik maak regelmatig lijstjes, bijvoorbeeld over Glutenvrij op vakantie, IJs met een hoorntje, winkels die  ​Uitsluitend glutenvrij verkopen en Wat kan je doen met oud brood?
En ik ben de organisator van #wijbloggenglutenvrij, met elke maand heel veel leuke, gezamenlijke blogs.

Tenslotte mijn meest dierbare blog: De reden waarom ik me zo in zet voor meer bekendheid van coeliakie: Mijn verhaal
Wil je meer lezen? Kijk eens rond op mijn site. Kijk bijvoorbeeld eens bij Favoriete blogposts.

Contact

Heb je een idee, een opmerking, of een vraag?
Laat een berichtje achter op deze site of stuur een email naar info@ikbenglutenvrij.nl
Ik ben ook te bereiken via Facebook en Instagram.

14 antwoorden naar “Over mij/contact”

 1. Hallo Mirjam,
  Hartelijk dank voor je lieve berichtje over mijn site. Natuurlijk mag je mijn site vermelden.
  Ik zou het leuk vinden om dat andersom ook te doen. Ik ben erg onder de indruk van je verhalen! Vind je dat goed?
  Heel veel succes met het verzamelen van info over coeliakie en het glutenvrije leven voor andere mensen begrijpelijk maken.
  Hartelijke groet,
  Angelique

 2. Dag Angelique,
  Had ik al gereageerd op jouw berichtje? Tuurlijk mag je ook een link plaatsen op jouw site. Ik ben vereerd! Maar ik zie dat je dat al gedaan hebt 😉
  Wat fijn om zulke mooie complimenten te krijgen. Ik doe het voor mijzelf, deze website bijhouden, maar vind het heel fijn als ik anderen daar ook mee help en/of vermaak!
  Groet, Mirjam

 3. Hoi Mirjam,
  Dank je wel voor het vermelden van onze site! Echt heel erg leuk!
  Ik wil binnenkort een tab op mijn website gaan maken met interessante links. Vind je het een leuk idee als ik daar een link naar jou blog in zet?

  Groetjes,
  Suzy en Siobhan

 4. Beste Mirjam,

  Ik kwam toevallig op je site terrecht. Zelf weet ik sinds 1,5jaar dat ik coeliakie heb. Nu ben ik zwanger van ons eerste kindje en ik vroeg mij af hoe jullie dat doen met bijvoorbeeld brood eten met de kinderen. Ik vindt het belangrijk om gezamelijk te eten maar nu vraag ik mij af hoe ik mijn brood gescheiden kan opeten met een kindje die je moet helpen met eten. En hoe kwam je erachter dat je kind ook coeliakie heeft? Gaan ze dan op een gegeven moment bloed onderzoeken op antistoffen als je gluten hebt geintroduceerd? Alvast bedankt! Groetjes Nadine

  • Hi Nadine,
   Ten eerste gefeliciteerd met je zwangerschap!
   Ik adviseer je om wat vaker je bloed te laten controleren, zorg dat je geen tekorten van ijzer en vitamine B12 krijgt.

   Daarna, als je bevallen bent en je kindje gaat vast voedsel eten, is het gluten-opbouwschema van belang. Ik heb beide keren gluten opgebouwd volgens het schema van het LUMC. Zie mijn blog:
   https://ikbenglutenvrij.nl/?p=2504

   Helaas heeft het bij Mirthe niet geholpen. Maar ik ben nog steeds overtuigd van de theorie: Langzaam gluten opbouwen in de periode dat het kind het beste kan wennen aan nieuwe voedingsstoffen.

   Dan jouw vraag: Hoe blijf je zelf glutenvrij als je je kind helpt met brood eten.
   Ook hier heb ik een blog over geschreven: https://ikbenglutenvrij.nl/?p=2637

   Als jij coeliakie hebt, onderzoeken ze je kind niet standaard op coeliakie. Sterker nog, ik merk dat artsen huiverig zijn om zonder aanwijsbare symptomen een bloedtest te doen. Mirthe had eczeem en at heel slecht brood, koekjes e.d. Vanaf januari 2012 dacht ik al aan coeliakie en heb dat ook regelmatig aan de arts doorgegeven. Pas na de zomer werden we doorgestuurd naar een kinderarts, die om mij gerust te stellen een anti-stoffen-test deed. Wat bleek: Zeer hoge antistoffen.
   Onze oudste dochter doet mee aan het Prevent CD onderzoek en wordt wel regelmatig getest op antistoffen.
   Als service heeft Prevent CD het DNA van ons onderzocht + het DNA van Mirthe’s navelstrengbloed. Daaruit wisten wij al dat zij HLA-DQ2 heeft en dus een kans had om coeliakie te ontwikkelen.
   Misschien kan jij in overleg met de arts ook kiezen om het navelstrengbloed te controleren op coeliakie-genen. Maar houdt er wel rekening mee dat je het misschien zelf moet betalen en het onderzoek is niet goedkoop.

   Ik hoop dat ik je geholpen heb met mijn antwoorden. En als je nog vragen hebt: Vraag!
   Groet, Mirjam

 5. Hallo Mirjam, in juni ga ik naar Terschelling op vakantie en zat even te kijken wie wat waar glutenvrij is. Eet.nu en jouw site stonden bovenaan! De Walvis, wie eet daar nu niet? Heb nu al heel veel zin in mijn vakantie! heel veel succes met je site groetjes van Yolanda L.

 6. Dag Mirjam,

  Misschien vind je het leuk om ook aandacht te besteden aan het nieuwe "96 glutenvrije recepten" boekje van F&L. Door deze reactie heb je mijn emailadres en kan ik je ook een exemplaar opsturen als dank daarvoor.

  Met vriendelijke groet,

  Jasper Kusters

 7. Hi Mirjam,

  Eindelijk een site gevonden waar de meelsoorten en bakmixen en toebehoren goed worden uitgelegd. Bovendien praktische recepten. Daar ga ik binnenkort mee aan de slag!                                                                                                     Ik heb een gliandine-allergie (soort gluten) en een caseine( in koemelk) overgevoeligheid waardoor ik dus ook glutenvrij/koemelkvrij moet eten. En dat is duur!! Ik ben niet zo'n keukenprinces maar met deze opgedane kennis moet het ook mij lukken           

   Ga zo door en ik volg je!

  Groeten, Tini

   

  • Hi Tini,

   Vervelend dat je zo veel verschillende allergieen hebt. Het is inderdaad duur, maar met wat trucs en tips kan je het een stuk goedkoper maken. Kom je wel eens bij de toko?

   Groet, Mirjam

   • Jazeker, ook hebben we hier een natuurwinkel en een glutwnvrije bakkerij. Maar voordat je je weg hebt gevonden in " Glutenvrij-land" Enfin, alle beetjes helpen zo ook deze site.

    Fijne jaarwisseling met veel glutenvrij lekkers!

    Tini

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*