Een grootschalig onderzoek volgde meer dan een miljoen proefpersonen in Zweden gedurende een periode van 30 jaar. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die lijden aan stressstoornissen een sterkt verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn en coeliakie.
Bron foto: Pixabay
Ik schreef al eerder een artikel over de relatie tussen een traumatische gebeurtenis en het ontwikkelen van coeliakie. Daarom was ik erg benieuwd naar dit artikel van New Atlas over de relatie tussen stress en auto-immuunziektes waar ik vandaag op gewezen werd. Hieronder vind je een samenvatting.
Van de 1 miljoen proefpersonen die mee deden aan het onderzoek, kregen meer dan 100.000 mensen een gediagnostiseerde stressgerelateerde stoornis. Deze diagnoses verschilden van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) tot acute stressreactie en aanpassingsstoornissen.
De resultaten toonden aan dat degenen die leden aan een gediagnosticeerde stressgerelateerde stoornis, 30 tot 40% meer kans hadden om vervolgens te worden gediagnosticeerd met 1 van de 41 verschillende auto-immuunziekten. Deze auto-immuunziekten omvatten reumatoïde artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn en coeliakie.
De gemiddelde leeftijd bij de diagnose van stressgerelateerde stoornissen was 41 jaar. 0,91% van deze mensen ontwikkelden in de daaropvolgende 10 jaar een auto-immuunziekte. Bij de controlegroep zonder stressgerelateerde stoornis was dit 0,6% en bij broers/zussen van de mensen met stressgerelateerde stoornis 0,65%.
Het risico op auto-immuunziekten nam toe als de proefpersonen op jonge leeftijd (33 jaar of minder) waren gediagnosticeerd met PTSS. En zelfs nog interessanter: jonge proefpersonen die kort na de diagnose PTSS een behandeling kregen, vertoonden een lager percentage in het ontwikkelen van een auto-immuunziekte.
Maar is het hierbij duidelijk of stress auto-immuunziektes kan veroorzaken of dat het andersom is?
Bron:
- New Atlas – Connection between stress and autoimmune disease affirmed by massive 30-year study
- Jama Network – Association of Stress-Related Disorders With Subsequent Autoimmune Disease
Wil je meer lezen over factoren die invloed hebben op het ontwikkelen van coeliakie? Binnenkort plaats ik een verzamelblog van alle artikelen die ik tot nu toe daar over heb geschreven.
Maar dan moet de aanleg van een a.i.ziekte al aanwezig zijn in je lichaam (genen) en door ptss geactiveerd zijn.
Als zo aanleg niet aanwezig is, dan is het interessant waarom dit wel gebeurd.
Om coeliakie te ontwikkelen moet je inderdaad de coeliakie-genen hebben (HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8). Zie ook https://ikbenglutenvrij.nl/de-kans-op-coeliakie-verdeeld-naar-genetisch-profiel/
Daarnaast spelen nog zo’n 80 genetische bepalingen een rol in het ontwikkelen van coeliakie. Deze genetische bepalingen spelen allemaal ook een rol in het ontwikkelen van andere auto-immuunziektes.
Ook het immuunsysteem speelt een rol (zie https://ikbenglutenvrij.nl/cytof-voor-coeliakie/.
En tenslotte spelen ook externe facturen een rol. Zoals deze stress-ziektes. Volgende week verschijnt een blog waarin ik de bekende externe factoren op een rijtje heb gezet.
Oh ja, je moet ook gluten eten. Als je nooit gluten binnen krijgt, zul je ook nooit coeliakie ontwikkelen.