Te weinig voedingswaarden in traditionele glutenvrije producten

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVolgens Italiaanse onderzoekers laat de voedingswaarde van veel traditionele glutenvrije producten, die voornamelijk gebaseerd zijn op mais en rijst, te wensen over.

Bron foto

De Italianen zijn voorstander van het gebruik van granen en pseudogranen die meer mineralen en waardevolle nutriënten bevatten: quinoa, teff, boekweit en amaranth, naast peulvruchten zoals kikkererwten(meel) en lupine(meel). Ze breken een lans voor het gebruik van zuurdesemtechniek bij de bereiding van glutenvrije producten: hierbij wordt water vermengd met meel, melkzuurbacterien en gist. Glutenvrije producten worden er volgens hen lekkerder van (betere smaak, structuur, mondgevoel), zijn langer te bewaren, je hebt bovendien minder zout en vet nodig in het recept, en schimmels krijgen geen kans.

Wie veel maisproducten consumeert, krijgt mogelijk te veel schimmels (fumonismen) binnen; veel Italiaanse glutenvrije producten gebaseerd op mais zitten namelijk dicht tegen de grens aan die de EU aanvaardbaar acht voor fumonismen. Met zuurdesem worden deze schimmels afgebroken. Een pluspunt van zuurdesembrood is ook dat het een gunstig effect heeft op de bloeduikerspiegel.

Niet alleen het gebruik van zuurdesemtechnieken zal de komende tijd een rol gaan spelen bij de productie van glutenvrije producten, ook zullen zaden en granen tot ontkiemen worden gebracht, waardoor hun voedingswaarde zal toenemen.

Nu de vraag naar glutenvrije producten toeneemt, wordt het zaak stil te staan bij de voedingswaarde hiervan. Glutenvrije producten zouden een volwaardig alternatief moeten zijn voor tarweproducten en zouden een bijdrage moeten leveren aan een goede/ betere gezondheid van mensen die glutenvrij eten, vooral kinderen en jongeren; gezond eten met 'volkoren' glutenvrije producten kan helpen om chronische ziekten op latere leeftijd te voorkomen.  

J Sci Food Agric. 2015 Jan 23. doi: 10.1002/jsfa.7101. [Epub ahead of print] Nutritional aspects of gluten-free products.

Bron: Tine op het Coeliakieforum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*