Tips voor familie en vrienden

glutenvrij-lekkers

Stel: Mirthe of ik komen langs. Hoe doen wij dat? Wat kan je ons voorschotelen?
Lees eerst de pagina Wat is glutenvrij?
Hierin staat hoe je een glutenvrije maaltijd moet maken. Hieronder staan ideeen voor deze maaltijd.

5 mei 2016: Ik maakte een lijstje met ideeen voor glutenvrij lekkers

Ontbijt en lunch:

Lekker glutenvrij brood is en blijft lastig. Daarom zal ik mijn eigen brood meenemen als ik bij je kom ontbijten of lunchen.

Voor beleg is het belangrijk dat ik nieuwe potjes smeerbaar beleg gebruik. In een al gebruikte pot kunnen broodkruimels en dus gluten zitten. Als ik bij je kom eten, neem ik zelf een pot of minikuipje mee. Kaas en sommige vleeswaren zijn glutenvrij.

Yoghurt en kwark zonder smaakje, (karne)melk en fruit is geen probleem.

Koffie/thee en borrel:

In normale koffie zit geen gluten. In granenkoffie en sommige senseo-smaken wel.
In sommige thee-soorten kunnen gluten zitten (bv van Yogi).

Zo ook in sappen, limonades en frisdrank. Over het algemeen zitten er geen gluten in. Een hele enkele keer komen we iets tegen met gluten (bv de light aanmaaklimonade van AH, Coop, C1000 en de Jumbo).

Bijna alle alcoholische dranken zijn glutenvrij, maar lees voor de zekerheid het etiket. Een grote uitzondering hierop is bier, dat bevat mout en is dus niet glutenvrij.

Gedestilleerde dranken daarentegen zijn wel glutenvrij, ook al is er als grondstof een glutenbevattend graan gebruikt (whisky, jenever, gin etc.). Maar ik ben meestal het meest blij met een lekker glaasje wijn.

Voor iets lekkers bij de borrel, lees mijn blog: ideeën voor glutenvrij lekkers
 

Diner:

De meeste soepen zijn niet glutenvrij. Door de bouillon, vermicelli en/of bindmiddel.

Vlees en vis mag niet gepaneerd zijn, met bloem bestrooid, gemarineerd en/of gekruid met glutenbevattende kruidenmengsels. In slavinken, gehaktballen en worst zit heel vaak meel dat gluten bevat.

Ketjap van Conimex bevat gluten, die van bv Improba (meestal) niet.

Als je pasta wilt maken, neem ik graag mijn eigen glutenvrije pasta mee.

Verdere mogelijkheden: rijst, aardappelen of frites (gebakken in olie waar geen gepaneerde of andere gluten bevattende producten in gefrituurd zijn), alle soorten verse groenten. Een eventuele saus kan gebonden worden met room, maïzena, aardappel- of sojameel.

Kijk bij mijn Glutenvrije recepten hoofd/bijgerechten en nagerechten
Of bij mijn links: websites met glutenvrije recepten

Tenslotte:

Voor het glutenvrije dieet kijk ook:

2 reacties op “Tips voor familie en vrienden

    • Beste Marieke,
      Een frituurpan is inderdaad meestal niet goed genoeg schoon te maken. Je kan een andere kopen, maar er zijn ook een aantal andere mogelijkheden:
      – Friet halen bij een frituur die glutenvrije friet verkoop (en misschien ook wel glutenvrije snacks)
      – Ovenfriet
      – Magnetronfriet (maar die is lastig te krijgen)
      – Je nichtje vragen om haar eigen frituurpan mee te nemen.

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *