to prevent coeliac disease

Wat de oorzaak is van coeliakie is nog niet bekend. Het is wel bekend dat er erfelijke factoren bij betrokken zijn: Uit onderzoek blijkt dat coeliakie voorkomt bij 3 tot 10% van de eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen, kinderen) van coeliakiepatiƫnten.

Mijn dochter Eva doet mee met aan het onderzoek to prevent coeliac disease.
Het project doet onderzoek bij baby’s die een verhoogde kans hebben op coeliakie (die een ouder, broer, zus hebben met coeliakie). Hierbij wordt gekeken of het geven van kleine hoeveelheden gluten aan zuigelingen het ontwikkelen van coeliakie zou kunnen voorkomen.
Vlak na Eva’s geboorte is er bloed afgenomen uit de navelstreng. Hieruit bleek dat ze drager is van het HLA-DQ8-gen (het minst voorkomende gen) en nu ongeveer 10% kans heeft dat ze ook daadwerkelijk coeliakie zal ontwikkelen.
In de 5e en 6e maand heeft ze poedertjes door haar melk gehad. Poedertje melksuiker met een heel klein beetje gluten (vergelijkbaar met 1/100e boterham) of poedertje met alleen melksuiker (controlegroep).
Vrijdag 19 december is haar bloed geprikt en dat wordt nu gecontroleerd op antistoffen. Ik ben benieuwd… Ze lijkt nog helemaal geen klachten te hebben, maar we zullen zien!
Ondertussen zijn we voorzichtig begonnen met het introduceren van gluten. Vorige maand een half koekje, een halve soepstengel, een beetje bambix. Nu een heel koekje, een hele soepstengel, een beetje bambix of een broodkorstje. Het wordt 1 grote knoeiboel, overal zitten stukjes eten en ze krijgt dus lang niet alles binnen. Ach zo leert ze hoe ze moet eten.
Ik vind het wel moeilijk om glutenvrij te blijven, om niet per ongeluk iets binnen te krijgen. Ik ben nu heel blij met het slabbetje van de Ikea, soort douchegordijn incl. mouwtjes waardoor haar kleren niet meer onder komen te zitten en ik na afloop alleen haar handen en gezicht grondig moet schoonmaken šŸ˜‰

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*