Toevoegingen

Vorige week waren we bij mijn oom. Hij is voedingsdescundige en was erg geinteresseerd wat er nu in mijn koekjes zit om het goed eetbaar te maken. Tja, dat zijn toch wel een heleboel toevoegingen. Maar wat zijn die toevoegingen nou eigenlijk en wat doen ze?
 
Antioxidanten: zorgen er voor dat producten langer mee gaan doordat ze oxidatie (ranzig worden) voorkomen.
Kleurstoffen: worden gebruikt om de natuurlijke kleur terug te brengen of producten er smaakvoller uit te laten zien.
Emulgatoren & stabilisatoren: worden gebruikt om ingredienten te kunnen mengen (bijv. water met olie) en dat zo te houden
Geleer- en bindmiddelen: geven producten meer ‘body’.
Smaakversterkers: zorgen voor een sterkere smaak, waardoor je smaakverlies na verloop van tijd niet merkt en/of er onbewust meer van blijft eten.
Conserveringsmiddelen: voorkomen dat eten bederft. Invriezen, inblikken en dragen zijn natuurlijke vormen van conserveren
Zoetstoffen: om iets langer goed te houden, wordt vaak zout toegevoegd, en om die zoute smaak weer te neutraliseren, wordt weer zoet ingezet…
(Bron: Delicious Magazine sept. 2012)

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *