tortilla’s van PAN voorgekookt maismeel (review)

PAN voorgekookt maismeelIn mijn vorige blog schreef ik dat er verschillende soorten maismeel bestaan.
Als laatste beschreef ik PAN voorgekookt maismeel. Ik maakte 2 recepten met dit meel en ik ben om:
Dit meel komt standaard in mijn meelvoorraad!

Ik kreeg dit pak meel van P.A.N.
Arend van P.A.N. legt uit wat dit meel zo bijzonder maakt:

"Ik werk voor een bedrijf dat meel maakt, ik weet dat het niet zo sexy klinkt maar ik heb gezien dat veel ingredienten die mensen met coeliakie gebruiken, nogal prijzig zijn. Wij hebben wellicht iets dat leuk is voor de lezers van je blog."

De reden dat de ingrediënten die mensen met coeliakie gebruiken, vaak nogal prijzig zijn, is dat er strenge eisen aan zitten. Lees bijvoorbeeld mijn blog over glutenvrij haver.
Toch kon Arend garanderen dat zijn product glutenvrij is:

"In onze fabriek worden geen glutenhoudende producten verwerkt en daarnaast gecontroleerd door een extern bedrijf."

Daarna vertelde hij verder over Harina PAN maismeel:

"Wij hebben 3 verschillende soorten. In Nederland wordt Pan voorgekookt wit maismeel het meest verkocht (geel pak). Wij hebben ook nog een gele variant (oranje pak), dat lijkt wat meer op Italiaanse polenta en ook nog een zoete versie (rood pak), welke voor toetjes gebruikt wordt.

De reden dat ons maismeel is voorgekookt, is omdat er zoveel mee wordt gekookt in Zuid Amerika, de mensen daar zochten een manier om deeg te maken zonder eerst te hoeven koken. Dat koken doen we nu met stoom in de meelfabriek zodat het meteen vloeistof kan opnemen.

Het andere verschil met rauw maismeel is dat bij het malen, normaal gesproken de hele maiskorrel gebruikt wordt, inclusief de buitenlaag welke veel vet bevat. Onze fabriek scheidt de 'helm' van de maiskorrel (daar maken we maisolie van) en we malen de rest. Hierdoor ligt ons meel niet zo zwaar op de maag als andere varianten."

Op advies van Arend maakte ik maiswafels.
Omdat ik nog niet door had hoe anders Harina-meel is, maakte ik het eerst per ongeluk met maisgries. Dat pak had ik immers nog open staan. Die wafels mislukte gruwelijk: Het ei en het meel mengde voor geen meter.
– Overigens na een nachtje in de koelkast, was het deeg wel een homogene massa geworden en hebben we ook met dat deeg heerlijke wafels gebakken –
De wafels met Harina-meel waren sneller klaar en erg lekker!

Vervolgens maakte ik tortilla's. Op een rustige dag, want tortilla's die ik in het verleden maakte waren altijd een secuur werkje (waar ik geen kinderen bij in de keuken wil). Maar het viel erg mee!

Recept mais-tortilla's

Ingredienten

 • 300 gram voorgekookt wit maismeel (o.a. te koop bij de Toko of in de grotere supermarkt)

 • ca. 300 ml water

 • tl zout

Bereiding

tortilla's maken

 1. Meng de ingrediënten en kneed het tot een stevig deeg.
  Het deeg mag niet aan de handen blijven plakken. Doe er desnoods nog wat extra meel of water bij.
 2. Neem een stukje deeg (ter grote van een pinpingballetje of kleine tennisbal) en rol er een balletje van.
 3. Rol het balletje tot een zo dun mogelijke pannenkoek.
  Ik gebruikte 2 druk-en-sluit-zakjes en een deegroller om de balletjes plat te maken. Ik las dat mensen die ook doen tussen bakpapier of met een speciale tortilla-pers.
  De randen worden een beetje rafelig. Als je ze netjes wilt hebben, kan je die bijsnijden net als weltevreten deed.
 4. Verwarm de koekenpan goed voor en leg de tortilla er in.
  Officieel hoor je geen olie te gebruiken bij dit recept. Ik gebruikte wel een heel klein beetje.
 5. Bak de tortilla in ca. 1 minuut totdat de zijkanten opkrullen.
 6. Draai de tortilla om en bak nog ca. 1 minuut.
   
 7. Vul de tortilla met wat je lekker vindt. Wij hadden zalm, roomkaas en paprika.
  Maar ik kreeg al klachten van dochterlief: Dit hoort met bonen.
  Gelukkig voor haar gaan we ze nog veel vaker maken!

Eet smakelijk!

mais-tortilla met zalm

25 thoughts on “tortilla’s van PAN voorgekookt maismeel (review)

  • Beste Samira,

   Wat vervelend!
   Op mijn pak staat dat niet. Daarnaast garandeerde de leverancier mij dat het glutenvrij is: “In onze fabriek worden geen glutenhoudende producten verwerkt en daarnaast gecontroleerd door een extern bedrijf.”

   Hoop dat jij ook snel een pak vind zonder gluten.

   Groet, Mirjam

  • Hoi Samira,

   Dan heb je wellicht nog een oude verpakking. De productie is vanaf october 2015 gecertificeerd glutenvrij. Je kan dit snel herkennen. Links boven het ronde blauwe logo staat op de nieuwere verpakkingen het glutenvrij logo.
   Ik ben de importeur van het product in nederland als je mij een mailtje stuurt zal ik je een verpakking en een receptenboekje toesturen

 1. Pingback: Het 2016 van Ik ben Glutenvrij - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

 2. Hoi! Nu heb ik net een pak gele P.A.N. maismeel gekocht i.p.v. de witte variant. Ik kan nergens vinden of hier nog verschil in zit, behalve de kleur. Het is ook voorgekookt. Kan ik deze nu wel of niet gebruiken om tortilla’s te maken?

  • Okay, ik heb het geprobeerd en het werkt. Het ziet er net zo uit als de foto’s. Ik heb de tortilla’s wat dunner gerold, dat wel. En halverwege heb ik de balletjes eerst met nog wat water gekneed voor het rollen en dat werkte heel goed tegen scheuren 🙂
   Alleen dan iets langer wachten voordat je ze over de deegroller rolt om in de pan te leggen (of het bakpapier/plastic ertussen houden). Inderdaad heerlijke tortilla’s!

  • waar heb je de gele gevonden? ik vind die veel smaakvoller dan wit…. heb bijna een jaar gezocht naar masa harina in NL maar deze PAN van AH staat als voorgekookte witte maismeel te boek en komt dus niet naar boven als je zoekt op masa harina….

 3. Genetisch gemodificeerd kwam ik helaas te laat achter. Zonde van mijn geld en zeker niet voor niemand zijn gezondheid aan te bevelen.

 4. Ik heb geen glutenallergie, maar gebruik ook dit meel om tortilla’s te maken. Een handige hulp is een tortillapers, die je onder anderen bij Blokker online kunt kopen.
  Maak de balletjes, zoals hierboven beschreven, en doe ze tussen twee stevige velletjes plastic in de pers. Succes gegarandeerd 😉

 5. Ik heb de tortillas gemaakt van het PAN meel gele verpakking bij AH, met behulp van een pers. Ik kreeg ze helaas met geen mogelijkheid heel in mijn koekenpan. Alles geprobeerd. Uitrollen tusse bakpapier en plastic zakjes. Niets hielp. Wie weet raad. Ik had hier speciaal een gietijzeren tortillapress voor gekocht. Beetje jammer.

 6. Hallo,

  Ik wil het recept uit gaan proberen voor mijn dochter. Kun je de gemaakte wraps ook invriezen dat iemand weet? en moet je ze perse warm eten of kan het ook koud. Ik ben namelijk op zoek naar glutenvrije lunch voor mijn dochter.

  • Die ik gemaakt had, waren koud niet meer lekker. Maar zoals je misschien ziet, had ik ze niet heel dun uit gerold. Ik denk dat als je ze goed maakt, dat ze goed in te vriezen zijn en lekker koud te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *