Trigger coeliakie

Hoe coeliakie ontstaat is nog niet bekend. Wel is bekend dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Ten eerste moet je het HLA-DQ2 en/of -DQ8 gen hebben. En natuurlijk moet je gluten eten. Als je nooit in je leven gluten eet (bijvoorbeeld mensen in Azie) ontwikkel je ook geen coeliakie.
Daarnaast spelen er naar schatting 80 genetische bepalingen een rol in het ontwikkelen van coeliakie. Tenslotte zijn er ook nog niet-genetische factoren die coeliakie kunnen triggeren of juist voorkomen. Zoals borstvoeding. En ik heb het ernstige vermoeden dat (bij volwassenen) een traumatische gebeurtenis een trigger is om coeliakie te ontwikkelen of de sluimerende symptomen te verergeren: Ik ken verschillende mensen die coeliakie kregen na een sterfgeval, een scheiding of een zwangerschap.

– Noot 20-juni-2016: Borstvoeding heeft geen invloed op het ontwikkelen van coeliakie. –

2 antwoorden naar “Trigger coeliakie”

  1. Ik heb eigenlijk een vraag. Coeliakie, een gliadine probleem, kan meerdere oorzaken hebben. Mij bekend zijn een mogelijke infectie, vooral parasieten uit de Giardia groep, bestraling, chemokuren. Maar zou ook veelvuldig anti-biotica gebruik of kindervaccinaties een trigger kunnen zijn. Anti-biotica geeft altijd darmflora beschadigingen.
    Het BMR, zwak maar levende virussen, kunnen auto-immuniteitsproblemen geven dan wel triggeren.

    Het zijn voor mij vragen hopelijk weet iemand antwoorden of relevante literatuur.

    Graag. MVG, Gerard

  2. Voor zover ik weet zijn hier nog geen onderzoeken naar gedaan. Maar ik denk dat alle bovenstaande factoren vallen onder (sterk) verminderde weerstand. En niet ieder afzonderlijk meer of minder trigger is.

    Anti-biotica wordt in Duitsland veel meer gegeven dan hier. En daar komt veel minder coeliakie voor. Dus op basis van dit gevoel zeg ik weer: nee, geen extra trigger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*